Chiar daca e mai dificil de alcatuit dosarul de imprumut si de convins bancherii ca exista solvabilitate, numarul creditelor ipotecare creste.

La randul ei, piata creditelor imobiliare si ipotecare este si ea in crestere, impinsa pe de o parte de cererea de imprumuturi pentru locuinte, pe de alta parte de competitia dintre banci. Efectul competitiei este ieftinirea creditului.

Bancile au inceput sa alinieze nivelul dobanzilor aplicate creditelor in lei cu cele pe valuta, traditional mai mici. In acest moment, dobanzile atasate creditelor ipotecare oscileaza intre 7% si 13%.

Bancile care au dobanzile cele mai mici sunt insa si cele mai severe in privinta alcatuirii dosarului de creditare. De regula, acestea impun conditii mai severe de imprumut. Dorinta bancii centrale de a "sugruma" temporar, avantul creditarii, exprimata prin recentele norme de limitare a imprumuturilor, nu jeneaza bancile.

Bancherii spun ca noile norme emise de Banca Nationala, in urma carora creditele au fost limitate la un procent mai restrans din veniturile familiale ale persoanei creditate, nu fac decat sa ajute bancile in gestionarea riscului- cel putin pe piata imobiliara.

Creditarea imobiliara si ipotecara continua sa creasca, iar bancile reduc dobanzile in lei pana la nivelul celor in valuta, pentru a atrage mai multi clienti care iau credit in moneda nationala.

Spre exemplu, incepand cu luna iulie a acestui an, Emporiki Bank a decis scaderea marjei de dobanda pentru creditele acordate in valuta cu un punct procentual si a coborat brutal, la mai putin de jumatate, dobanda pentru creditele in lei, care a ajuns la 11% de la 29%.

"Concurenta sporita de pe piata ofertelor de credit imobiliar a determinat bancile sa scada dobanzile atat pentru creditele in valuta, cat si pentru cele in lei. In cazul creditelor in lei scaderea a fost chiar peste 10 procente, tendinta fiind aceea de a ajunge la valorile dobanzilor pentru credite in valuta.

Aceasta tendinta a fost sustinuta de o serie de masuri luate de catre BNR dar si de excesul de lichiditati in moneda nationala existent pe piata," spune Florina Neag, director al sectorului de retail (imprumuturi pentru persoane fizice) al Emporiki Bank.

Normele BNR nu par sa afecteze bancile, cel putin in cadrul acestui segment al afacerii.

"Noile norme impuse de BNR sunt, practic, mai permisive decat conditiile impuse de banca noastra pentru credite imobiliare in prezent, permitand acordarea de credite cu conditia ca totalul angajamentelor de plata ale clientilor sa nu depaseasca 40% din veniturile nete ale familiei," spune Roxana Bolocan, director al diviziei de Retail a Volksbank.

Bancherii considera ca reglementarile bancii centrale, interpretate ca fiind in stare sa puna piedici creditarii nesabuite, sunt in favoarea afacerii lor.

"Noile norme BNR privind limitarea riscului pentru creditele destinate persoanelor fizice nu vor afecta strategia de creditare a bancii, reprezentand o parghie in plus in gestionarea riscului", ne-a declarat si Alina Pascu, vicepresedinte si coordonator al diviziei de Retail a UniCredit.

Totodata piata creste, iar bancile se adapteaza noilor conditii.

"Observam o crestere relativ constanta a pietei, volumul creditelor ipotecare si imobiliare exprimate in lei a crescut cu aproape 70% in 2004, in timp ce in primul semestru din 2005 cresterea este de circa 24 de procente", spune Pascu.

"Bancile s-au adaptat cerintelor clientilor si au oferit produse mai competitive cu perioade maxime de creditare din ce in ce mai mari, de 20 - 25 de ani, si cu alte facilitati , precum asigurarea de viata a beneficiarului acordata gratuit, cum este cazul clientilor UniCredit," spune Pascu.

Ea a adaugat ca dobanzile la creditele ipotecare au avut o tendinta descrescatorare si datorita gradului de risc mai scazut al acestor credite.

"Pentru perioada urmatoare asteptam o stabilizare a ratei dobanzii la acest tip de credite, atat la cele acordate in lei cat si la cele in valuta", a adaugat Pascu.

Roxana Bolocan apreciaza ca perioada de explozie a creditului imobiliar va continua inca un an de acum incolo, dupa care va ajunge intr-o faza de maturitate.

"Volksbank a scazut dobanzile atat la euro cat si la lei, ajungand sa ofere acest tip de credit cu dobanda de 7% pe an la euro, si a fost prima banca de pe piata romaneasca ce a introdus credite in lei cu dobanda sub pragul de 10%, in prezent dobanda fiind de 9.5% pe an la lei", spune Bolocan.

Creditele imobiliare reprezinta 60% din totalul creditelor acordate de Volksbank persoanelor fizice. Volumul creditelor ipotecare si imobiliare are si la UniCredit cea mai mare pondere in portofoliul de credite pentru persoane fizice al bancii, cresterea inregistrata in acest segment fiind de peste 300% in primul semestru al anului 2005 in comparatie cu sfarsitul anului 2004.

"In primul semestrul al anului 2005 ponderea volumului creditelor imobiliare si ipotecare in totalul creditelor acordate persoanelor fizice de catre HVB Bank se ridica la 44%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut volumul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 349%," ne-a declarat Cristian Raducanu, director de produs al diviziei de Retail bancar a HVB.

"Comparativ cu primul trimestru al acestui an, si volumul creditelor imobiliare acordate de Emporiki Bank s-a dublat," spune Florina Neag de la Emporiki.