Agentia de rating pentru pietele cu economii in dezvoltare Capital Intelligence a anuntat ieri ca a imbunatatit ratingul Bancii Comerciale Romane, aflata in prezent in plin proces de privatizare.

Capital Intelligence (CI) a ridicat, astfel, ratingul pe termen lung pentru imprumuturi in valuta al BCR de la BB- la BB< si ratingul puterii financiare a bancii de la BBB- la BB<.

Astfel, schimbarile facute de CI reflecta recenta schimbare a ratingului de tara pentru garantiile date de Romania imprumuturilor tarii (bonduri, etc), si datorita imbunatatirii recomandarilor date de CI tarii.

Agentia anunta ca "BCR are un profil financiar sanatos, in pofida mostenirii unui portofoliu de credite neperformante. Imbunatatirile aduse de banca monitorizarii portofoliului de imprumuturi i-au ridicat calitatea activelor", spune CI.

"Totusi, BCR continua sa se reorganizeze, pentru se intari. Capitalizarea BCR este exceptional de puternica, iar lichiditatea este puternica. Profitul si-a revenit, in ciuda diminuarii marjelor din cauza scaderii dobanzilor si a inflatiei" se arata intr-un comunicat CI.

La sfarsitul lui 2004, BCR avea o cota de piata de 26%, la capitolul active si depozite bancare.