Chiar daca preturile la case si terenuri urca, un studiu indeamna cetatenii englezi sa investeasca in piata imobiliara din Romania. Cele mai recomandate sint terenurile din zonele cu potential turistic, adica din statiuni pentru sporturile de iarna sau de la Marea Neagra.

Un avantaj pentru investitori il reprezinta faptul ca in Romania urmeaza sa se faca un numar mare de restituiri de proprietati.

Conform unui studiu prezentat de site-ul My Finances.co.uk., Bulgaria figureaza in capul listei, dintre tarile central si est-europene, unde s-au facut cele mai multe restituiri de proprietati, dar raportul sustine ca „pentru investitorii straini care doresc sa fie cu un pas inainte Romania ofera posibilitati atractive”.

De sapte ori mai scump

Una dintre principalele companii de pe piata de investitii din Romania indica faptul ca preturile la anumite terenuri au crescut cu 700% in ultimul an, mai precizeaza sursa citata.

„Pentru aceia care doresc sa faca o miscare isteata si rapida, investitiile in terenuri in Romania ofera o oportunitate intr-adevar exceptionala”, afirma Dave Wellen de la Chindia’s Estates.

Viitori membri UE

Parca pentru a-i convinge pe eventualii investitori, site-ul aduce aminte faptul ca tara noastra a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana pentru anul 2007 si ca este membra NATO.

Publicatia electronica mai scrie, citind Chindia’s Estates, ca preturile la case in Bucuresti, Constanta, Brasov, Cluj, Timisoara, Oradea, Ploiesti si Tirgoviste au crescut cu 40% doar in 2003-2004.

Site-ul ii mai informeaza pe englezi ca valorile imobiliare sint, de asemenea, relativ scazute, investitorii putind cumpara case incepind de la 20.000 de lire sterline.

Pe de alta parte, Romania se bucura de dezvoltarea turismului, cu lanturi hoteliere importante, care isi extind filialele in toata tara.

Casa la Marea Neagra

Romania prezinta, de asemenea, o serie de avantaje pentru persoanele care sint interesate de cumpararea de locuinte pentru vacante, cu plaje la Marea Neagra sau in statiuni pentru sporturile de iarna, adauga sursa citata.

Daca investitorul strain cumpara o casa la Marea Neagra, la el in tara se declara ca investitor in Romania si are oarece deductibilitati.

Riscul de tara vecina

O crestere a numarului investitorilor si, respectiv, a capitalului de investitii este buna pentru Romania, dar se poate transforma in ceva foarte rau, ne-a spus profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri.

„Este bine sa intre bani in tara, dar din cauza majorarilor cu caracter speculativ este posibil sa nu existe completarea de oferta. Atunci banii vor fi retrasi si orientati catre Bulgaria, unde oferta este diversificata, iar preturile sint mici”, a precizat Silvestri.

Presiune pe spatiile de productie

Tranzactiile imobiliare industriale se vor axa, in 2006, pe sectorul logistic si doar partial pe cresterea ofertei de spatii pentru productie, deoarece activitatile productive tind sa fie, in mare parte, mutate din spatiul Uniunii Europene, a declarat Eduard Uzunov, general manager al companiei imobiliare Regatta.

Specialistii in domeniu apreciaza ca, in 2006, Romania va atinge optimul intre gradul de risc si nivelul de eficienta.

„Cresterea economica a Romaniei influenteaza piata imobiliara, iar in privinta masurilor autoritatilor centrale, acestea ar trebui sa se concentreze pe crearea unui mediu propice afacerilor, cu o legislatie stabila, un sistem de taxare atractiv si facilitati pentru investitori in piata imobiliara.

In ceea ce priveste autoritatile locale, acestea ar trebui sa-i sprijine prin masuri si investitii corespunzatoare”, spune Uzunov.