Articolele din presa romaneasca, dar in special plangerea penala a unei persoane pagubite din Romania catre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti (Sectia Economico-Financiara), trimisa de fostul client al societatii germane la Procuratura Generala din Frankfurt, au avut ca urmare deschiderea pe 7 iulie a unei anchete penale impotriva MTS Leasing.

Dupa ce R.l. a publicat adresa instantei care se ocupa de caz in Germania, procurorii germani au primit din Romania saptamana trecuta un nou material: rezilierea contractului cu MTS Leasing (in limba germana) din partea altui fost client.

Pot fi expediate in continuare plangerile penale (in limba romana si in copie) depuse in Romania de persoane particulare sau de firme, la adresa: Staatsanwaltschaft Frankfurt b.d. LG in 60256 Frankfurt am Main, fax: 0049/69-13672156.

"Datorita faptului ca administratorul care se ocupa cu insolventa societatii trebuie mai intai sa-si formuleze o vedere de ansamblu, este de presupus ca saptamana viitoare sau urmatoarea va aparea pe internet sub numele de MTS Leasing o pagina informativa, redactata de administrator", ne-a declarat o sursa din apropierea anchetei.

Aceste informatii se vor referi la continuarea procedurilor de insolventa in Germania.

Primul caz de "teapa" cu leasing imobiliar din Germania

Pentru o mai buna intelegere a sistemului de leasing, asa cum se obisnuieste in Germania, ne-am adresat unui expert economic de la Universitatea din Koln, pe care l-am intrebat daca au existat in trecut afaceri de leasing frauduloase in Germania.

"Au existat multiple cazuri de escrocherii de constructii imobiliare. Dar nu era vorba de afaceri de leasing. Firmele au luat de la persoane particulare avansuri pentru apartamente si case de vacante.

Progresele constructiilor (adica stadiul in care se aflau acestea - n.n.) nu cadrau cu promisiunile firmelor. Aceste cazuri au fost descoperite de pagubiti, prin vizite-surpriza la fata locului.

In Germania, cazuri de escrocherie in care societati de leasing au fost pagubitorii (adica responsabilii pagubelor produse clientilor - n.n.) nu au existat in trecut".

Prin urmare, patronii nemti Theo si Mathias Metzen pot fi considerati in Germania "deschizatori de drumuri" in materie de pacaleli cu leasing imobiliar.

"Meritul" acestora, inclusiv al fostului administrator Calin Armen, evaporat pe 6 iulie din Romania via Germania, consta in paguba de 50 milioane de euro suferita de 700 de persoane.

Oare cand vor contacta instantele din Romania colegii lor germani pentru rezolvarea cazului?