Normele de aplicare a Legilor proprietatii in domeniul funciar au fost aprobate, ieri, printr-o hotarare de Guvern. Cu toate ca erau asteptate de multa lume, noile prevederi vor "arunca in aer" lumea satelor, si asa zguduita de dispute vechi legate de pamant.

Noutatea absoluta adusa de aceste norme consta in extinderea prevederilor Codului Penal cu privire la proprietate si asupra spatiilor deschise intarusate si delimitate clar, asa cum sunt pasunile, padurile sau suprafetele agricole.

Orice tulburare de posesie funciara va fi pedepsita cu inchisoare de la 1 la 7 ani. Mai mult decat atat, legea ii da dreptul proprietarului, in momentul in care ii este incalcat pamantul, sa actioneze in legitima aparare.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, nu a raspuns foarte clar la intrebarea: "Ce va trebui sa faca un taran care isi gaseste vecinul pascand vaca pe tarlaua sa. Sa puna mana pe sapa?"

Oficialul guvernamental a spus ca "nu este de dorit sa se intample asa ceva, dar cei certati cu legea trebuie sa stie ca proprietatea privata este respectata in Romania. Au fost foarte multe incaierari si abuzuri care s-au facut la adresa proprietarilor, situatii semnalate chiar de presa", a mai spus Flutur.

Cine vrea pamantul inapoi trebuie sa-l ceara pana la 22 septembrie

Perioada de depunere a cererilor de retrocedare funciara a inceput la 22 iulie si se va incheia la 22 septembrie anul acesta. In scurt timp, la nivel local si judetean, se vor constitui comisiile care au sarcina de a solutiona cererile depuse de fostii proprietari.

Aceste structuri au obligatia sa solutioneze, in zece zile, cererile de retrocedare ale unor proprietari care nu au acte, dar vin cu cel putin doi martori in sprijinul afirmatiilor lor.

Daca terenul a fost dat spre folosinta altei persoane, termenul de solutionare a cererii se prelungeste pana la 45 de zile. O alta problema deosebita o constituie pamantul de sub vii, livezi sau luciu de apa aflat in folosinta unor anumiti investitori.

Fostii proprietari au termen 90 de zile sa se puna de acord cu administratorul acestor terenuri, iar investitorul are obligatia sa-i despagubeasca la pretul pietei.

In cazul in care cele doua parti nu ajung la nici o solutie, cazul va fi preluat de comisiile judetene, care vor hotari modalitatea prin care va fi despagubit fostul proprietar - cu pamant in alta parte sau cu bani.

Ministrul Agriculturii a spus ca, daca autoritatile nu respecta termenele impuse de normele de aplicare a legislatiei funciare, vor fi sanctionate cu amenda, care poate ajunge pana la 300 de milioane de lei vechi.

De asemenea, functionarii institutiilor care detin si arhiveaza documente sunt obligati sa permita consultarea arhivei si sa elibereze copii fostilor proprietari in termen de 30 de zile.

In caz contrar, ei vor fi amendati cu sume cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei.