Romania a reusit din nou trista performanta de a fi unica tara nominalizata pentru coruptia sa.

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a anuntat adoptarea unor masuri drastice pentru combaterea coruptiei in plan european, eforturile fiind indreptate in special catre noile state membre si, evident, catre tarile aflate in curs de aderare.

In cadrul unui interviu acordat publicatiei germane "Die Zeit" de catre seful OLAF, Franz-Hermann Bruner, introducerea este dedicata chiar Romaniei, unde "insusi presedintele deplange coruptia din propria tara".

La intrebarea daca seful OLAF nu ar trebui sa se exprime fatis impotriva aderarii Romaniei la UE, Bruner considera incurajator faptul ca macar "romanii au recunoscut problema. Multi ministri romani ne viziteaza acum din proprie initiativa (...) Lumea constientizeaza incetul cu incetul ca fara succese notabile in lupta impotriva coruptiei aderarea este pusa clar sub semnul intrebarii".

Seful OLAF a aratat ca "noii" membri UE sunt atent "tinuti sub lupa", chiar daca acest lucru s-a dovedit a fi "un punct sensibil" pentru unele tari admise in 2004.

Totusi, cei zece noi membri au inteles ca "urmarim cu exactitate ce anume se intampla cu banii nostri (europeni), iar din acest motiv nimeni nu are sentimentul de a se putea relaxa dupa ce a intrat in club".

Franz-Hermann Bruner a mai aratat ca OLAF preconizeaza infiintarea urgenta a unei liste negre ce va cuprinde toate firmele care s-au facut vinovate de diverse fraude, pentru ca acestea sa fie excluse pe viitor de la atribuirea a noi contracte.

Este adevarat ca firmele corupte sunt oricum supuse anchetelor penale din tarile lor, dar acest lucru nu mai este suficient, spune seful OLAF.

Daca intreaga viitoare activitate economica a unei firme este pusa in pericol pentru ca ea se afla pe lista neagra a Europei, atunci si patronii escroci se vor gandi de doua ori daca mai trec la fraude sau nu, a concluzionat Bruner.

De aceea lista neagra a devenit imperios necesara, iar OLAF va lua drept exemplu Comitetul de sanctiuni al Bancii Mondiale.

In materie de combatere a coruptiei si a luptei antifrauda in noile state membre si cele prevazute sa adere in 2007, seful OLAF a mai spus ca devine foarte suspicios atunci cand o tara nu raporteaza noi si/sau mari cazuri de coruptie.

"A raporta cat mai multe cazuri nu inseamna nicidecum ca a crescut si coruptia in tara respectiva, ci mai degraba indica faptul ca acea tara s-a trezit". El a avertizat ca OLAF continua sa monitorizeze, tacit si fara mare mediatizare, tarile membre si cele aflate in curs de aderare la UE.