Cozile din jurul unor ambasade occidentale nu se micsoreaza in ciuda caniculei sau a ploilor. Primaria Capitalei, MAE sau MAI se fac ca nu vad cum zac romanii veniti din toate colturile tarii, lipsiti de apa si conditii elementare de igiena.

Dupa ore sau chiar zile de stat cu ochii in soare, umilirea continua in fata birocratilor infumurati - tot cetateni ai Romaniei - din spatele ghiseelor de tip comunist. ZIUA sesizeaza oficial autoritatile statului

Dezavantajele unei economii in tranzitiei a unor guvernari dezastruoase pentru tara, cumulate cu "beneficiile" aduse de imaginea nefavorabila a Romaniei in strainatate, au adus nivelul demnitatii nationale la o limita alarmanta.

Autoritatile statului actual, inca dominate de reteau anti-nationala formata din structuri ale fostului partid-stat de guvernamant, nu au reusit, dupa sase luni de fiintare, sa remedieze vizibil statutul romanului in lume. Sau chiar in propria lui tara.

Un fenomen de care noi, observatorii vietii civice a Capitalei ne izbim zilnic, este cel care se perpetueaza mizer in jurul ambasadelor si consulatelor unor state occidentale care se doresc a fi modele de civilizatie.

De la bieti muncitori romani cu bratul pana la respectati profesori universitari, aspirantii la o viza de lucru sau turistica, la un program universitar sau la un schimb cultural, zac cu orele sau chiar cu zilele in temperaturi ridicate sau joase, in ploaie sau vant, in mizerie si umilinta continua.

Pe calduri toride si cu soarele-n cap, fara un loc umbros amenajat, fara strop de apa, in imposibilitatea de a se deplasa pentru a nu-si pierde randul, fugind stupid pentru a urina la voia intamplarii, candidatii la o lume mai buna strang din dinti si accepta situatia, fara alternative dar cu resentimente inerente.

Desi aceasta stare scabroasa treneaza, neschimbata, de mai mult timp, fiind monitorizata in acest decurs de catre redactorii ZIUA si Civic Media - dupa cum se observa si din fotografiile realizate - pana acum nici un reprezentant al statului roman nu a intreprins vreo actiune in sprijinul cetatenilor umiliti constant pe trotuarele din fata ambasadelor cu pretentii.

Ministerul de Externe nu s-a gandit sa sesizeze oficial ministerele din tarile respective pentru a se suplimenta cu un numar corespunzator personalul diplomatic birocratic in perioadele de sezon si, astfel, pentru a micsora numarul romanilor tinuti pe la porti straine.

Ministerul Administratiei si Internelor, desi asigura paza acestor obiective, nu a observat ca exista riscuri ridicate pentru cetatenii romani pe care trebuie sa-i serveasca si sa-i protejeze. Primaria Capitalei sau primariile de sector nu au gasit de cuvinta sa plaseze barem un WC ecologic in zonele cu probleme sau sa se deplaseze cu apa minerala in zilele caniculare.

Culmea, nici ambasadele nu par prea deranjate de faptul ca batrani, femei sau copii risca sa le lesine chiar langa noile garduri anti-tero inzestrate cu sarma ghimpata din belsug si cu baieti vigurosi de la SRI gata sa te arunce pe trotuarul de vizavi, in cel mai bun caz.

Demnitatea scuipata

Calvarul, din nefericire, nu se opreste nici dupa ce se trece de furcile caudine ale cerberilor ambasadelor si se patrunde pe teritoriul statelor straine. Aici, conform numeroaselor sesizari primite la redactie, micii birocrati romani ai marilor imperii se comporta cu o nesimtire crasa simtindu-se regi din pozitia lor de slugi.

Un dosar voluminos care se mareste pe zi ce trece la sediul ZIUA aduna intre copertile sale zeci de consemnari privind bataia de joc incalificabila la adresa cetateanului roman aflat in imposibilitatea de a reclama umilintele si ilegalitatile comise de functionari ai unor ambasade occidentale.

ZIUA promite ca va transmite toate aceste sesizari direct Ministerelor Afacerilor Externe ale statelor implicate si va urmari daca sunt luate masurile corespunzatoare la adresa birocratilor nelegiuti din cadrul acestor ambasade.

Italia recidiveaza

Dintr-o lista intreaga de astfel de reprezentante diplomatice cu probleme de personal, in ultimul timp, consulatul Italiei recidiveaza, in ciuda curateniei generale intreprinse nu cu mult timp in urma in spatele zidurilor locatiilor de pe strazile Arhitect Ion Mincu si Henri Coanda.

Astfel, Consulatul Italiei la Bucuresti ar putea fi reclamat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sub acuzatia de discriminare si atitudine inumana, dupa ce a refuzat sa acorde vize unui grup de copii din Republica Moldova, invitat oficial sa participe la un festival cultural international care se desfasura in Italia.

Desi ansamblul "Opincuta" de la prestigiosul liceu romano-englez "Ion Creanga" din Chisinau, invitat oficial la Festivalul International de Folclor, a prezentat toate actele necesare, inclusiv o invitatie din partea directorului festivalului, Carlo Devolti, serviciul consular italian de la Bucuresti a refuzat sa acorde vize membrilor formatiei, fara nici o explicatie.

In urma incidentului, conducatorul ansamblului, profesoara Maria Lupu, a expediat o scrisoare de protest, in care solicita restituirea banilor cheltuiti de catre cei 33 de membri ai formatiei, precum si despagubiri morale.

Interviul in vederea obtinerii vizei a durat doua zile, Maria Lupu fiind chemata, ulterior, la Bucuresti doar pentru a i se transmite ca nici unul din membrii ansamblului nu a primit viza. Cu putin timp in urma, un grup de ziaristi basarabeni a fost refuzat brutal.

Tot Consulatul Italiei de la Bucuresti a refuzat fara explicatii viza unui membru marcant al comunitatii non-guvernamentale din Moldova invitat oficial de catre Alianta Tratatului Nord Atlantic la summitul NATO tinut la Roma.

Numai la interventiile (a se citi pilele) ZIUA la un important organism euro-atlantic care a presat corespunzator ambasada, reprezentantul ONG din Basarabia a reusit sa dea mana cu secretarul general al NATO. Persecutiile de acest tip ale autoritatilor italiene la adresa romanilor din Basarabia au, probabil, o motivatie: rata ridicata a delincventei din Italia, prostitutia, etc.

Insa actele comise de cetateni proveniti din Romania sau Moldova, fie ei romani sau tigani, acte pe care politia italiana nu reuseste sa le starpeasca din motive interne, nu trebuie sa se reflecte asupra intregii populatii a unui stat, intr-un mod discriminatoriu evident.

Coruptie cu apret diplomatic

Pe langa situatiile semnalate, din ambasadele occidentale din Romania nu lipseste coruptia. Nu mai departe de anul trecut Ambasada Marii Britanii a fost zguduita de scandalul vizelor de munca. In urma unui control sever ambasada Marii Britanii la Bucuresti a confirmat faptul ca au fost luate masuri disciplinare impotriva unui angajat al ambasadei Majestatii Sale Regina.

Comunicatul oficial al Foreign Office confirma faptul ca s-au luat "masuri disciplinare" si ca investigatia este in desfasurare, insa preciza ca nu pot fi acordate "informatii personale". Echipele de investigatori ai ministerului britanic al Afacerilor Externe si ai serviciilor secrete de la Londra au intreprins anchete prelungite atat la Bucuresti cat si la Sofia.

Ambasadele britanice din Romania si Bulgaria au reusit sa cutremure temporar anul trecut partidul de guvernamant laburist al lui Tony Blair. Cativa functionari diplomatici au preferat sa sparga legea tacerii si sa dezvaluie tenebrele unui trafic de vize ale carui fire duc pana la posturi importante de la Londra, dupa cum consemneaza si arhiva ZIUA.

Afacerea vizelor en-gros, care s-a derulat de-a lungul a cel putin doi ani, se ridica la cifre cu multe zerouri in coada si a fost ingaduita in secret si chiar patronata de catre functionari inalti ai Majestatii Sale, reclama presa britanica. Suma minima este de circa 11.000.

000 de lire sterline, obtinuta din afaceri cu acoperire legala, care implica mana de lucru ieftina, sesiza mass-media de la Londra.

Un al doilea aspect, mult mai grav, care ar fi trebuit sa ridice parul din capul investigatorilor speciali priveste insa traficul de fiinte umane destinate prostitutiei, inclusiv cu femei din Republica Moldova, care si-au procesat vizele tot la Bucuresti, ca si in cazul Italiei.

Mici afaceri la colt de diplomatie

Aglomeratie nefireasca la Ambasada Serbiei

Obtinerea unor vize, pe langa travaliul descris mai sus, implica, in cazul in care nu se recurge la o spaga substantiala, de mai multe mii de euro, dolari sau lire sterline, si plati legale, care pun la incercare buzunarul romanului. Daca o viza mai simpla de Marea Britanie poate costa de la 2.750.000 la 4.675.

000 lei vechi, la ambasada Statelor Unite ale Americii numai procesarea actelor, indiferent de rezultatul ulterior, costa 100 USD. Acestea cu toate ca, in pofida notiunii de reciprocitate, cetatenii acestor tari intra in Romania pe gratis si fara viza. Italienii, mai sugubeti, s-au gandit sa taxeze chiar si simpla informatie.

Astfel, intr-o complicitate suspecta, in timp ce la nici un numar de telefon de la Consulat nu se poate initia un dialog, la nici o ora din zi, un anunt de pe portalul electronic al ambasadei ne instiinteaza intr-o limba romana aproximativa: "Din data de 19 iulie 2004 informatiile privind toate tipurile de vize si programarile pentru vize pentru reintregirea familiei si munca pentru cetatenii

romani sunt gestionate de catre o societate de 'call-center' si se obtin telefonand la numarul xxx. (...) Numarul este accesibil din reteaua de telefonie fixa. La tariful de 1,20 Euro + TVA pe minut si din retelele Connex si Orange la tariful de 2,40 USD + TVA pe minut.". Poate asa se explica de ce Italia este tara care are cel mai mare nivel de schimburi comerciale cu Romania.

Pacat, totusi, de istoria care ne leaga!