In ciuda mai multor sportivi de marca, care si-au anuntat deja retragerea din competitie, 32 campioni olimpici vor lua parte la cel de-al 10-lea campionat mondial de atletism, care se isi ca deschide portile duminica la Helsinki.

Dupa 22 ani, competitia s-a intors in Finlanda, care a mai gazduit si editia inaugurala, intr-un timp in care boicoturile amenintau viitorul Jocurilor Olimpice.

"S-a spus deseori ca sufletul probelor de pista se gaseste in Finlanda" a spus Presedintele IAAF (Federatia Internationala a Asociatiilor Atletice), Lamine Diack. "Nu exista in lume un alt public care sa iubeasca atletismului cu asa mare pasiune si intelegere asupra tuturor detaliilor tehnice ale probelor".

De asemenea, intr-o amara recapitulare a realitatilor sportului profesionist modern, Diack a mentionat ca virtual, unul din doi atleti vor fi testati impotriva substantelor stimulante la acest campionat.

De altfel, aproximativ 350 de concurenti vor fi supusi unui control sanguin imediat dupa sosire, in timp ce 500 de prelevari vor fi efectuate in timpul competitiei. Cele 850 de teste antidoping reprezinta un numar dublu fata de CM anterior, Paris 2003, unde au fost efectuate 405 teste.

Primul weekend va aduce in prim-plan cursa de 100 m plat barbati, cu campionul olimpic Justin Gatlin (SUA) favorit, dupa ce detinatorul recordului mondial Asafa Powell s-a retras din competitie.

In absenta lui Powell, sperantele Jamaicai la o medalie de aur sint puse in campioana olimpica la 200 m Veronica Campbell, care va alerga doua probe, cea de 200 m si de 100 m. "A spune ca ambele probe sint foarte provocatoare, dar cea de 100 m este mai diferita, datorita tehnicii pe care o presupune" a spus Campbell, castigatoare a medaliei de bronz la Atena 2004.

Una din atletele care asteapta cu nerabdare inceperea competitie este si britanica Paula Radcliffe, care inca cauta o medalie, oricare ar fi culoarea sa, la un Campionat Mondial.

Detinatoarea recordului mondial la maraton nu a reusit sa termine nici una din cursele programate la Atena, maraton si 10,000 m, a revenit cu victorie la maratoanele de la New York si Londra si va concura din nou in ambele probe al Helsinki.

Radcliffe a mentionat totusi ca tinta ei principala este maratonul de sambata, mai degraba decat cursa de 10,000 m de duminica.

Din delegatia Romaniei, sanse serioase de castig a unei medalii le are in primul rand Marian Oprea la triplu salt (cea mai buna performanta a sezonului cu 17.81m), mai ales dupa ce campionul mondial Christian Olsson s-a retras, dar si Nicoleta Grasu (aruncarea discului, cea mai buna performanta personala a sezonului 64.

89m, fata de 66,81m) sau Bogdan Tarus (saritura in inaltime, cea mai buna performanta personala a sezonului 7.96m, fata de 8.47).