Premierul britanic a prezentat o serie de planuri privind extinderea prerogativelor

care permit deportarea sau exluderea strainilor care incurajeaza terorismul.

Tony Blair a spus ca dupa parerea sa masura deportarii nu va afecta decat cel mult o mana de oameni si ca ministrul de interne stie mai bine acest lucru dar, a mai spus domnul Blair, "dupa parerea mea toti cei care au de-a face cu terorismul trebuie sa paraseasca aceasta tara".

Deportarea va putea fi decisa de ministrul de interne si pentru cei care incita la terorism sau care justifica actele de terorism.

Premierul britanic a spus ca guvernul sau s-a consultat cu alte tari europene incercand sa invete din experientele lor similare. Franta si Spania au masuri similare, a spus Tony Blair.

El a afirmat si ca in acelasi timp, Marea Britanie cauta sa se asigure in discutii cu alte 10 tari ca impotriva nici unei persoane care va fi deportata nu se vor comite abuzuri.

El a spus si ca daca este necesar va fi amendata chiar si legislatia privind drepturile omului, asa incat deportarea sa nu fie in discordanta cu procedura deportarii.

De asemenea, premierul Britanic a spus ca se va face o lista a siturilor de pe internet, a centrelor, librariilor si organizatiilor cu posibile legaturi cu terorismul. Acestea putand fi expuse noilor masuri anti teroriste.

Printre argumentele pentru aceste masuri, Tony Blair l-a folosit si pe acela ca si comunitatea musulmana din Marea Britanie a condamnat extremismul si terorismul si ca insisi membrii acestei minoritati se simt pusi intr-o situatie neplacuta din cauza atentatelor care au avut loc.

Aceste masuri sint luate in procedura rapida, prin decizie guvernamentala, fara a fi consultat parlamentul.

Dar domnul Blair a spus ca ar fi necesar ca parlamentul sa fie rechemat in septembrie pentru a discuta posibile schimbari legislative.