Fiscul a bagat cel putin pentru o vreme spaima in producatorii si in comerciantii de alcool care incalca legea.

Dupa o actiune de control, ce a durat de la inceputul anului si pana acum, evazionistii din alcool au fost amendati cu peste 9,7 milioane de lei noi (97 miliarde de lei vechi) in timp ce in urma verificarilor s-au stabilit diferente de taxe si de impozite de peste 110 milioane de lei noi (1.100 de miliarde de lei vechi).

Seful Fiscului, Sebastian Bodu (foto), a declarat ieri ca dintre firmele verificate “30-31% au acum autorizatii revocate sau anulate“. Potrivit lui Bodu, cifra celor care incalca legea si nu platesc taxe in domeniul alcoolului este mult prea mare si tocmai de aceea controalele in acest domeniu vor continua.

Trebuie spus ca inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au controlat in primele 7 luni ale acestui an cateva sute de agenti economici care se ocupau cu producerea si comercializarea alcoolului si bauturilor alcoolice. Pe urma acestor controale, amenzile date sunt incomparabil mai mici decat prejudiciile aduse statului de catre evazionisti.

“Domeniul alcoolului este un domeniu in care evaziunea fiscala este maxima. Prejudiciile aduse statului de producatorii din acest sector depasesc 1.100 de miliarde de lei (vechi, nota red.)“, a spus ieri presedintele ANAF.

130 de sesizari penale

Potrivit datelor ANAF, rezultatele in cifre absolute ale controlului arata un total al diferentelor de taxe si de impozite de aproximativ 958 de miliarde de lei vechi, dobanzi si penalitati de 178 de miliarde de lei vechi, dar si confiscari in valoare de 29,6 miliarde de lei vechi.

Inspectorii fiscali alaturi de comisarii Garzii Financiare au intocmit si 130 de sesizari penale pentru un prejudiciu total de 445 de miliarde de lei vechi. Majoritatea firmelor verificate au fost sanctionate deoarece antrepozitele fiscale nu erau dotate cu camere video sau activitatea antrepozitelor nu era separata de alte activitati.

Pe de alta parte, in alte cazuri, antrepozitele nu au fost dotate cu camere video de supraveghere a cailor de acces, iar unii agenti economici au fost sanctionati pentru lipsa certificatelor de calibrare pentru recipienti.

Evazionistii din alcool, comparati cu Al Capone

“Al Capone era mic copil pe langa producatorii romani din domeniul alcoolului. Metodele de evaziune sunt din ce in ce mai sofisticate“, a aratat ieri Bodu. Seful ANAF a dat exemplul unei firme care avea un recipient in care reprezentantii acesteia pretindeau ca depoziteaza alcoolul produs. In realitate acesta era gol, pentru ca alcoolul era extras inainte de contorizare si vandut la negru.

Un alt exemplu este firma Euro Drink SRL Dornesti din judetul Suceava, care producea in afara programului de lucru declarat, ceea ce permitea obtinerea de cantitati mai mari de alcool care erau vandute la negru.

O alta firma, Prisma Prod, a fost sanctionata pentru ca facea livrari fictive catre societati care nu existau. Un alt caz - compania Rompaulo producea “cantitati industriale de alcool“ fara sa aiba vreo autorizatie de antrepozit fiscal.

In cazul Spirt Ghidigeni SA Galati, reprezentata de Luchi Georgescu, s-a constatat ca societatea nu avea instalatie de supraveghere prin camere video la trei cai de acces in antrepozitul fiscal.

La compania Mega Production SRL, judetul Ilfov, inspectorii fiscali au sesizat ca in camera destinata supraveghetorului fiscal se aflau 68 de sigilii (tip Ministerul Finantelor Publice), de unica intrebuintare, precum si o stampila apartinand Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov, cu mentiunea “Supraveghetor fiscal 1“.