Tragedia de la Tanacu a fost mana cereasca pentru presa romaneasca, dar mai ales pentru analistii intelectuali ai fenomenelor spirituale si sociologice romanesti. Insusi Nicolae Manolescu, proaspatul “imparat al scriitorilor romani“, si-a dat cu parerea legat de fenomen. A fost un bun prilej pentru reprezentantii “elitei“ sa atace iar la baioneta Biserica Ortodoxa.

S-a ajuns pana la contestarea si infierarea Sfantului Maslu si a slujbelor Sfantului Vasile cel Mare. Buna ocazie pentru Gabriel Andreescu, unul dintre contestatarii pereni ai ortodoxismului, de a demonstra inca o data nocivitatea bisericii stramosesti pentru spiritul poporului roman.

Nenorocirea este ca, dupa luarile de pozitie transante ale Patriarhiei Romane prin care se condamnau ferm ororile lui Corogeanu, membri ai Sfantului Sinod au ajuns la concluzia ca smerenia si rugaciunea, precum si mataniile batute de ex-popa Daniel il pot readuce pe acesta in randul duhovnicilor si al slujitorilor lui Hristos.

Declaratia episcopului Ioachim Bacauanul a lasat cu gura cascata pe multi slujitori ai altarului. Spunea Preasfintia Sa ca Daniel Corogeanu isi poate relua locul pierdut la savarsirea Sfintelor Taine daca va cere iertare si va avea un comportament exemplar.

Ex-popa Daniel, lasat in libertate din cauza unei erori sau a unor sfori bine trase in justitia romana, a prins din zbor ideea si, aproape concomitent cu marea intrunire a preotilor moldoveni de la Durau, a trimis o epistola, udata de lacrimile smereniei si ale bocetelor sale de iubire pentru Hristos, stapanului Episcopiei Husilor, Ioachim Huseanul (cel pe care Daniel l-a bagat rau in galeata

prin scandalul de la Tanacu). Are tupeu popa vanator de draci sa ceara adapost intr-una dintre manastirile episcopiei!

Daca “exorcistul“ va fi reabilitat si i se va da iarasi dreptul de slujire, inainte ca justitia sa-si dea verdictul asupra faptelor sale, atunci inseamna ca adversarii Ortodoxiei au dreptate atunci cand ataca mentalitatile clerului ortodox.

Sa nu uite Inaltii Ierarhi ca, de iertat, Dumnezeu, in marea sa iubire de oameni, iarta pe toti pacatosii, dar harul se pierde automat prin incalcarea uneia dintre cele zece porunci, iar in acest caz Porunca a Sasea, “Sa nu ucizi!“, a fost calcata in picioare (pana la proba contrarie!) de catre “echipa mortii din Tanacu“.