Dupa explozia de joi de pe piata bursiera, cand titlurile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au crescut, in medie, cu 10,72%, ieri, cursul lor s-a depreciat cu 5 procente. SIF 3 Transilvania si SIF 1 Banat Crisana au inregistrat cele mai mari scaderi ale cursului, incheind la pretul de 1,6600 RON/actiune (- 6,74%) si, respectiv, la 1,6000 RON/actiune (- 5,88%).

"Corectiile de pret sunt absolut firesti dupa cresteri bruste, insa nu ne asteptam ca SIF-urile sa aiba o asemenea cadere", ne-a declarat directorul de tranzactionare de la Estinvest Focsani, Marcel Murgoci. Domnia sa apreciaza ca SIF-urile nu au putut mentine cresterea de joi si din cauza ca aprecierile au fost mult prea mari.

"Totodata, este si o problema de conjunctura, mai ales ca exista, inca, incertitudini asupra pretului corect la SIF-uri", a adaugat Marcel Murgoci. Cel mai tranzactionat emitent a fost, ieri, SIF 1, cu un rulaj de 16,1 milioane RON. Acesta a fost urmat de SIF 2 Moldova, cu 10,9 milioane RON, si de SIF 5 Oltenia, cu 9,2 milioane RON.

SIF 2 Moldova si SIF 4 Muntenia au avut cele mai bune evolutii, reusind sa incheie sedinta de tranzactionare cu deprecieri mai usoare. Astfel, ultimul pret la SIF 2 a fost de 1,4600 RON/actiune (- 3,95%), iar la SIF 4 - 1,1900 (- 4,03%).

Directorul Estinvest Focsani estimeaza ca, pana la echilibrarea cererii cu oferta, astfel de oscilatii de curs nu vor fi neobisnuite. Scaderea la SIF-uri de ieri reprezinta, totodata, si o consecinta fireasca a faptului ca multi investitori au incercat sa isi marcheze profiturile, ne-a explicat Liviu Avram, broker la Prime Transaction.

Domnia sa considera ca in urmatoarele zile va avea loc o reasezare a cursului actiunilor SIF. De asemenea, analisii asteapta noi cresteri ale cursului, pentru ca actiunile SIF inca sunt subevaluate. Pretul acestora ar mai putea creste si in conditiile unei sustineri la cumparare.

Si actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au atras, ieri, interesul investitorilor la Bursa, cu actiunile companiei petroliere perfectandu-se tranzactii in valoare de 6,34 milioane RON. Cursul titlurilor RRC s-a apreciat cu 3% fata de sedinta precedenta, ajungand la 0,1030 RON.

Titlurile BRD si TLV (Banca Transilvania) s-au mentinut la rulaje bune, de aproape 2 milioane RON, desi cursul lor s-a depreciat fata de sesiunea de joi. Actiunile BRD au incheiat la 11,5000 RON (- 2,54%), iar actiunile TLV - la 0,8850 RON. Valoarea totala rulata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost, ieri, de 57,5 milioane RON (peste 16,5 milioane de euro).