Gripa aviara ar putea sa se raspindeasca pe tot globul in trei luni si sa infecteze jumatate din populatia lumii intr-un an. Lumea ar putea intra in colaps financiar in scurt timp de la declansarea unei pandemii de gripa aviara.

Acestea sint previziunile la care a ajuns un grup de cercetatori britanici si americani care au folosit modele computerizate pentru a simula o eventuala pandemie.

„Ne-am confrunta cu o un eveniment chiar mai groaznic decit pandemia de gripa spaniola, din 1918”, declara Neil Ferguson de la Colegiul Imperial din Londra, conducatorul proiectului de cercetare, citat de China Daily. Cercetatorii au estimat ca gripa spaniola a ucis in 1918 intre 20 si 40 de milioane de persoane, in intreaga lume.

Pandemiile sint epidemii raspindite pe arii foarte largi de teritoriu, care ucid procente mari din populatie. Astfel de pandemii apar atunci cind virusii produc mutatii, cu care sistemul imunitar al omului nu poate lupta. Estimarile privind viteza cu care s-ar putea raspindi gripa aviara apar intr-un moment ingrijorator.

Daca pina acum boala atinsese doar pasarile din sud-estul Asiei, luna trecuta au fost descoperite cazuri de gripa aviara in Rusia. Conducerea regiunii Novosibirsk a ordonat sacrificarea a 65.000 de pasari. Se pare ca boala a ajuns in Rusia fiind adusa de pasarile migratoare din Asia de sud-est.

Acest lucru este ingrijorator, deoarece arata ca boala a inceput sa se raspindeasca, spune expertul Dick Thomson, de la Organizatia Mondiala pentru Sanatate, citat de Voice of America.

Gripa aviara e letala

Gripa aviara nu afecteaza in mod normal decit pasarile si porcii. Incepind cu 1997 insa, au fost inregistrate cazuri de oameni afectati de virus. In Hong Kong, 18 persoane au contractat virusul, dintre care 6 au decedat. La vremea respectiva au fost sacrificate toate pasarile de curte din Hong Kong, adica 1,5 milioane.

Din 2004, mai mult de 55 de persoane au murit din cauza acestei boli, anunta Associated Press. Virusul gripei aviare, numit H5N1, este deosebit de periculos, deoarece produce mutatii foarte rapid, infectind alte specii. O astfel de mutatie poate produce boli foarte grave la oameni, chiar fatale.

Simptomele aparute la persoanele afectate au inceput cu febra, dureri de git, tuse, continuind cu probleme respiratorii grave. Rata mare de mortalitate in rindul persoanelor infectate este un motiv in plus de ingrijorare.

O pandemie s-ar raspindi mult mai usor acum decit in trecut, din cauza numarului mare de persoane care calatoresc in strainatate si a volumului de schimburi comerciale. Epidemia de SARS, din 2003, a aratat cit de repede se raspindeste un virus in lumea de azi: in 24 de ore se raspindise in 30 de tari, iar in trei luni ajunsese pe toate continentele.

Pandemia, greu de oprit

Sistemul sanitar din intreaga lume nu este pregatit sa faca fata unei pandemii. Deoarece structura virusului se schimba foarte repede, dezvoltarea unui vaccin nu ar putea incepe decit odata cu declansarea pandemiei. Productia in masa ar putea incepe de-abia peste sase luni.

In momentul de fata, vaccinuri antigripale se produc doar in noua tari, care cuprind doar 12% din totalul populatiei globale. In cazul declansarii unei pandemii, aceste state ar putea nationaliza productia de vaccinuri. Asa s-a intimplat in 1976, cind Statele Unite, anticipind declansarea unei epidemii de gripa porcina, au refuzat sa mai exporte vaccinul.

In articolul „Pregatindu-ne pentru urmatoarea pandemie”, aparut in „Foreign Affaires”, Michael T. Osterholm arata ca economia globala ar intra in colaps. O pandemie ar opri schimburile comerciale, pe care se bazeaza furnizarea de alimente si medicamente.

Osterholm atrage atentia asupra faptului ca nu exista nici un model dupa care economia globala ar putea fi revitalizata, daca ar fi devastata in urma unei pandemii.

Studiile cercetatorilor americani si britanici arata ca declansarea unei pandemii ar putea fi oprita, dar numai daca este detectata inainte de a afecta mai mult de 30 de persoane. Apoi, un vaccin ar trebui sa fie distribuit urgent la 20.000 de persoane, in jurul celor afectate.