Nimic nu se pierde, totul se reinventeaza pare mottoul muzicii americane. Cateodata cu pretentii de originalitate. Ca sa vedeti ca "inspirarea" din alte surse nu este o inventie 100% romaneasca.

Este de admirat pasiunea pe care o pun unii artisti in a readuce in atentia publicului melodii, teme, filme etc., ce au scris istorie cu multi ani in urma. Un exemplu foarte bun ne este oferit de piesa care, la cea mai recenta editie a Romanian Top 100 Singles Chart, ocupa pozitia de "cea mai mare noua intrare a saptamanii".

Global Deejays au reorchestrat si relansat tema filmului "Flashdance", "What a feeling", cantata in original de Irene Carra. Trebuie sa va reamintesc ca precedentul hit semnat Global Deejays a fost tot o preluare: "San Francisco", dupa megahitul lui Scott McKenzie din anii ’60.

HIT. Dar exemplul nu este singular. Acelasi "Flashdance" a inspirat-o si pe Jennifer Lopez la realizarea unui videoclip, care preia aproape 1 la 1 scene din filmul amintit. Artista a fost acuzata ca nu ar fi cerut drepturile pentru a filma aceste scene, dar pana la urma totul poate fi considerat ca un tribut adus unui film ce a marcat generatii de spectatori.

Exemplele de preluari ar putea continua, pentru ca este o moda evidenta in muzica de astazi sa "furi" cate ceva de la clasici.

NOTA: In articolul de saptamana trecuta anuntam ca fondurile colectate cu ocazia concertului "Raze printre nori", ce va fi sustinut de Voltaj, Iris si Proconsul pe data de 11 augsut, vor fi donate comunei Nanesti. O informatie ulterioara din partea organizatorilor ne precizeaza ca fondurile vor fi donate satului Cosmesti-Vale din judetul Galati.

LUPTA LA VARF CONTINUA

Despre cei de la Voltaj nu putem spune ca preiau ceva de la altii (desi au cateva "antecedente" oficiale), de multi ani trupa fiind deschizatoare de drumuri in genul muzical abordat. Cea mai noua piesa a lor face performanta in clasamentul muzical national al Romaniei, obtinand titlul de "cea mai mare urcare a saptamanii". Saltul inregistrat este de 44 de locuri.

In tot acest timp, lupta de la varf continua, DJ Project si Shakira facand o noua rocada intre pozitiile 2 si 3. Netulburat, Morandi isi continua suprematia, indreptandu-se spre egalarea recordului de prezente consecutive ca No. 1 (9 saptamani), detinut de Activ. Si pentru ca am amintit de Activ, trebuie sa aflati ca noul lor single s-a lansat si se cheama "Superstar".

Urmeaza sa vedem ce performante va face in clasamente.