Vara asta ne-a dat la intors, ne joaca cum vrea ea. Luni a intervenit marea impacare de sezon dintre liberali si democrati. Basescu s-a dus la Guvern dimineata sa puna lucrurile la punct cu preopinentul Tariceanu. Urma o zi grea care putea sa duca la ruperea Aliantei DA. Cu un PD retras in opozitie, lucrurile se incurcau rau de tot. Dar liberalii nu au cedat santajului.

Nu primul-ministru s-a infatisat la Cotroceni, cum se incetatenise obiceiul, Basescu a urcat scarile Palatului Victoria, fieful celuilalt. Cei doi au reusit sa isi vorbeasca, ceea ce pentru frigul polar din relatia lor e o performanta. Cu greu, dar au reusit. S-a ajuns la un pact. Nu demisie, nu alegeri anticipate, nu fuziune, nu remaniere.

Ambii au acceptat cel mai mic numitor comun: inlaturarea lui Nastase si Vacaroiu in septembrie. Capetele celor doi pot servi drept alibi pentru a nu merge la un divort. Amandoi au lasat-o mai moale. Asa ca marti au putut sa se vada la onomastica lui Blaga, sa incerce sa o convinga pe Mona Musca sa nu demisioneze. Tentativa ratata.

Ministrul Culturii, cu argumente subtiri, s-a retras din Guvern, desi tinea topul popularitatii. Lovitura grea pentru imaginea Cabinetului. Mai ales ca proaspata demisionara a aratat cu degetul spre premier. Nu ar vrea sa repete figura lui, a zis, nu tine de scaun. Am auzit basmul cu cocosul rosu, mersi, suntem vaccinati.

La Bruxelles se arata fotolii mai incapatoare, dar mai ales presedintia camerei, din care va fi matrasit Nastase, prezinta o catifea rosie, de protocol zero, foarte comod. Poate MM (nu Marilyn Monroe) s-a lasat impresionata si de zvonurile tot mai insistente aparute in presa noastra nastrusnica legate de CNSAS, Secu si tinerete. Dar ma indoiesc.

Cred mai curand ca slujba la minister nu i-a placut/convenit. Vanitati mari, buget mic... Mai devreme sau mai tarziu iti ridici toata lumea in cap. Si lumea culturala e plina de oameni foarte vizibili, influenti, care iti pot aduce prejudicii la imagine. Daca nemultumesti geniile, la tot pasul in Romania, nu stai prea comod. Adio si nu am cuvinte.

Administratia e o chestie afurisita, mai ceva ca politichia. In opozitie tranca fleanca, promiti, ataci la baioneta. Cand esti la putere e nasol. Nu mai esti prea simpatic in talk show-uri, in conferintele de presa, ti se cere socoteala pentru vorbe. MM ar fi fost cred mai buna printre parlamentari, conducand grupul liberal. I se potriveste mai bine decat ministreasa.

Abia a trecut furtuna cu MM, si a venit povestea cu procurorii matrasiti in grup de alta MM, Monica Macovei. Pe post de Ana Ipatescu, in fruntea cauzasilor, MM reteaza capetele balaurului, luand o poza amuzant eroica. Femeia asta, iata, nu glumeste. Tavalita prin noroi de o droaie de calomniatori, singura, fara cine stie ce sprijin politic, nu se lasa intimidata.

Curajul ei inconstient vine din faptul ca nu apartine lumii politice, nu e prizoniera anturajelor si a obligatiilor subterane. Totusi, nu imi fac iluzii prea mari. Nu inseamna ca daca dai la o parte niste natangi preocupati sa nu se atinga de granguri, si aduci altii, lucrurile se schimba peste noapte. E doar un timid inceput.

Nu cred ca o sa vedem tepile promise de Basescu in campania lui portocalie. Poate cativa corupti despre care presa a scris prea mult sa ii vedem in catuse. Dar tot asa o sa ii vedem eliberati dupa cateva zile. Poate ceva pesedisti care s-au ocupat de privatizari, de TVA-uri frauduloase, sa fie totusi capturati.

O sa tipe atunci cineva din gura de sarpe, ca este persecutat, ca nu e vorba de coruptie, ci de o razbunare politica. Am mai auzit si basmul asta. Suntem la fel de vaccinati. Dar testul noilor veniti la PNA il vor da cand vor trimite in tribunal un aliantist cu rang de ministru. Ceea ce ma indoiesc, dragi tovarasi, ca se va intampla.

Ultima gogorita a saptamanii e imaginea a mii de romani ale caror pasapoarte dispar in