Primaria Slobozia a comercializat in mod ilegal 12 apartamente la preturi de 20 de ori mai mici decat cele de pe piata

Un control efectuat de juristi din cadrul Prefecturii Ialomita a scos la iveala ca persoanele aflate in fruntea institutiei au incalcat grosolan prevederile legale, interpretand dupa bunul plac Legea nr. 61/1990, cea care le dadea dreptul celor care au avut repartitie pana in 1989 sa isi cumpere locuintele in care stateau cu chirie.

Corpul de control a stabilit ca, in sapte cazuri, vanzarile de locuinte s-au facut fara ca dosarul depus sa contina toate actele necesare. In alte cinci situatii, primaria inchiriase locuinte intre anii 1999 si 2004 unor persoane aflate in situatii speciale, dupa care le-a instrainat la pretul de 24 de milioane de lei bucata, cu mult sub cel real la data tranzactiei.

Nepot bagat la inaintare

De una dintre tranzactii a beneficiat actualul vicepresedinte al organizatiei judetene PSD. Aurel Chelbea, pe vremea aceea inspector-sef scolar, a primit cu chirie, pe 19 februarie 2002, un apartament cu doua camere situat intr-o zona centrala, cu titlu de locuinta de serviciu si asupra careia avea drept de folosinta timp de doi ani.

Numai ca, in februarie 2003, renunta la apartament in favoarea nepotului sau, Cristian Chelbea, invocandu-se, in mod eronat, expirarea contractului incheiat intre inspectorul Chelbea si Primaria Slobozia.

La scurt timp, desi nu avea acest drept, noului chirias i se vinde apartamentul cu pretul de 24 de milioane de lei, in conditiile in care pe piata libera o locuinta similara costa, la acea data, cel putin 500 de milioane lei vechi.

Primarul spune ca legea a fost respectata

Primarul Gabi Ionascu, viceprimar la vremea tranzactiilor cu locuintele aflate in patrimoniul institutiei si coleg de partid cu Aurel Chelbea, sustine ca apartamentele s-au vandut cu respectarea legislatiei in vigoare.

Este parerea prefectului ca s-au vandut in mod ilegal. „Este un singur lucru de contestat si anume cazul Chelbea, cu privire la modul in care s-a schimbat contractul de locuinta de serviciu cu un contract de inchiriere pe numele nepotului sau. Dar legea a fost respectata.”

Ionel Gheorghisor, purtatorul de cuvant al prefecturii, spune insa ca, daca Primaria Slobozia nu va lua masuri in cel mai scurt timp, va fi inaintata o plangere organelor de cercetare penala, pentru tragerea la raspundere a persoanelor aflate in conducerea institutiei care au acceptat vanzarile de locuinte la pretul de numai 24 de milioane de lei bucata.

Paguba in bugetul local

Locuintele vandute de Primaria Slobozia la pretul de 24 milioane de lei vechi au valoarea de piata situata intre 15.000 si 25.000 de euro, in functie de pozitie si amenajari. Agentiile imobiliare din Slobozia spun ca persoanele care au cumparat apartamentele de la primarie in asemenea conditii au castigat cel putin jumatate de miliard de lei vechi.

Asta inseamna ca bugetul local a suferit o pierdere de peste cinci miliarde de lei, diferenta intre preturile trecute in contractele de vanzare-cumparare si valoarea corecta a locuintelor.