Celestica Inc., al patrulea producator de electronice din lume, a declarat saptamana trecuta ca a patruns pe piata indiana prin achizitionarea fabricantului de electronice din Hyderabad, Ramnish Electronics, transmite Reuters.

Compania, care are sediul in Toronto, Canada, nu a dezvaluit termenii financiari ai afacerii. Celestica a afirmat ca va extinde facilitatile de productie ale unitatii Ramnish din zona Hyderabad pana la sfarsitul acestui an. Ramnish furnizeaza servicii de proiectare, asamblare de circuite imprimate, pentru pietele indiene si internationale.

Clientii fabricantului indian sunt firme care activeaza in domeniul tehnologiei informatiei, in domeniul auto si al electronicelor. Aceasta achizitie a companiei Celestica face parte din planul grupului canadian de a-si transfera fabricile in tari unde costurile de prodictie sunt mult mai scazute. Celestica se afla in plin proces de restructurare, conform unui anunt al companiei din luna ianuarie.

Procesul de restructurare va elimina 5.500 de locuri de munca intr-o perioada de 15 luni. La finalizarea acestui proces, 85% din cei 40.000 de angajati care vor ramane vor lucra in tari ca Romania si China, unde taxele si forta de munca au costuri scazute. In Romania, Celestica detine deja o fabrica in Oradea. O alta firma americana, Artesyn Technologies Inc.

, a anuntat deja la sfarsitul lunii trecute ca isi va transfera productia de la fabrica sa din Tatabanya, Ungaria, in Romania, la fabrica companiei Celestica din Oradea. Se estimeaza ca termenul de finalizare a transferului va fi sfarsitul acestui an.

Artesyn va inchide fabrica din Ungaria pana la inceputul anului 2006, 370 de oameni ramanand someri. Artesyn a cheluit 7 milioane de dolari in 2001 pentru constructia acestei fabrici in Ungaria.