V-ati intrebat vreodata ce-ati face daca, in timpul unei deplasari de serviciu (evident, un serviciu stresant, caci locuiti intr-un oras aglomerat, zgomotos si poluat; acestui tip de oameni le este adresata intrebarea), ati nimeri din intamplare intr-o “oaza” rupta de lume, unde timpul se prelinge asemeni ceasurilor lui Dali si, practic, nu conteaza? Unde zilele se masoara in metafore, iar

noptile in declaratii de iubire? Si unde tehnologia e cu minimum 20 de ani in urma, iar banii sunt o splendida inutilitate? Ce-ati face?

O varianta de raspuns este aceea ca astfel de locuri nu exista decat in mintea scriitorilor de povesti fantastice. Iar filmul lui Scott Campbell, ajuns pe ecranele din Romania cu o inexplicabila intarziere, poate fi un argument in acest sens.

Cum adica un agent al fiscului american sa ajunga la o “ferma” din New Mexico pentru a recupera taxele neplatite de cativa ani si, in loc sa-si faca treaba, ramane acolo intr-o “vacanta” de cativa ani, se indragosteste de stapana casei, isi descopera nebanuitul talent de pictor, moare stupid, iar tablourile i se vand post-mortem cu sute de mii de dolari? Sau cum e posibil ca o fetita de 12 ani,

care nu a mers pana la aceasta varsta la scoala, sa trimita prin posta o aplicatie pentru un card de credit, sa-l primeasca fara sa poata face dovada vreunui venit si sa-i cumpere tatalui ei un ditamai iahtul de ziua lui (scena livrarii e absolut geniala!)?

Nu, nu e posibil, in lumea reala nu exista asa ceva! Oare? Totul e sa stii sa vezi. Daca iti reuseste asta, orice devine posibil. De aceea, “Off the Map” este, inainte de toate, o pledoarie pentru viata, facuta intr-un mod foarte sic si deloc ostentativ.

Cinci personaje ciudate, cel putin in perceptia generala pervertita de urbanism, relationeaza intr-un mod cu totul si cu totul special, intr-un decor superlativ prin banalitate: Tatal, chinuit de o depresie ciudata, mama, imperturbabila si plina de caldura, fiica, un paradox in sine - scopul ei in viata e sa evadeze din acest paradis a carui chintesenta este chiar ea -, George, prietenul de

familie monoton ca un cactus si, in fine, intrusul, insecta cazuta intr-o plasa de paianjen, care devine revelatorul ce transforma o rutina aparent chinuitoare in fericire.

Iar filmul este o inlantuire de scene remarcabile, fiecare in parte, dar nu sunt decat virgule intr-o propozitie atat de simpla: Viata e frumoasa!

Dincolo de departe

SUA, 2003

Titlul original: Off the Map

Regie: Scott Campbell

Scenariu: Joan Ackermann

Distributie: Joan Allen, Sam Elliott, Valentina de Angelis, J.K. Simmons, Jim True-Frost, Amy Brenemann

Rating IMDB: 7,8/10

Rating Cinemagia: 4/5

Rating SFin: 9/10