O data cu aplicarea noului ordin al ministrului de interne, autoritatile au estimat ca romanii care au depasit cele 90 de zile de sedere in Europa occidentala vor da navala sa vina in tara. Insa, la principalul punct de trecere al frontierei de stat din vestul Romaniei, Vama Bors, noaptea de sambata spre duminica a fost una obisnuita pentru un sfarsit de saptamana.

Noul ordin al ministrului administratiei si internelor, Vasile Blaga, stipuleaza ca romanilor care au calatorit in Occident si au stat mai mult de 90 de zile nu li se mai retin pasapoartele, ci doar vor fi inregistrati in baza de date.

Majoritatea conationalilor care au depasit acest termen nu s-au inghesuit sa vina in tara, ci au preferat sa faca cale intoarsa spre vestul Europei.

"Stam aici de peste trei zile, in speranta ca guvernantilor nostri le va veni mintea la cap si vor reveni la sentimente mai bune fata de cei care i-au votat in urma cu sapte luni. O sa mai stam pana duminica seara. Daca nu se schimba ceva la Vama Bors, ne vom intoarce in Germania, unde vom astepta sa incepem lucrul la 1 septembrie 2005", ne marturisea Sandu C.

din Constanta, care statea cu inca doi prieteni intr-o parcare din Ungaria, situata la cativa kilometri de granita cu Romania.

Conform datelor oferite de Directia Politiei de Frontiera Oradea, ieri, pana la orele 15.00, au intrat in Romania, pe la cele patru principale puncte de frontiera (Bors, Nadlag, Petea si Salonta), peste 15.000 de turisti, din care aproape 500 dintre ei au stat mai mult de 90 de zile prevazute de legislatia romana.

Acestora nu li s-au mai oprit pasapoartele, ci au fost inregistrati intr-o baza de date a politiei de frontiera. Conform noului ordin al ministrului de interne, ei nu vor mai putea calatori in Europa de vest daca nu-si vor motiva temeinic prelungirea sederii peste cele 90 de zile.

Din dispozitia ministrului de interne, Vasile Blaga, la Vama Bors a fost trimis pentru a monitoriza jenanta situatie chestorul Nelu Pop, inspector-sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Acesta a fost foarte mirat ca romanii nu dau buzna la intrare in tara dupa aplicarea noului ordin al ministrului administatiei si internelor.