Garda de mediu a prezentat ieri un raport cu privire la vinovatii pentru inundatiile din Moldova. Controalele facute de inspectori s-au lasat cu amenzi de miliarde de lei si cu zeci de dosare penale.

Cea mai grava abatere descoperita de catre comisarii Garzii de Mediu este la o firma de prelucrare a lemnului din Comanesti, care a construit fara autorizatie un pod peste raul Ciobanus si care a blocat viitura. Din aceasta cauza, tot sudul localitatii a fost inundat.

“Podul cu pricina apartine firmei Sildoras SRL din Comanesti. Noi i-am amendat, am transmis datele primare catre procuratura si urmeaza sa se intocmeasca dosar penal“, a declarat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu.

Inspectorii Garzii de Mediu, impreuna cu politisti si procurori, au controlat, in ultima parte a lunii trecute peste 200 de gatere numai in judetele din Moldova afectate de inundatii si mai bine de 600 de balastiere in toata tara.

In timpul controlului la gatere, amenzile aplicate de inspectorii Garzii de Mediu se ridica la peste 500.000 de lei noi (cinci miliarde de lei vechi). In plus, 40 dintre agentii economici controlati au fost obligati sa-si sisteze activitatea, iar trei dintre ei s-au ales deja cu dosar penal. “Nu va ganditi ca se termina aici cu dosarele penale.

Actele sunt la procurori, care in zilele urmatoare vor mai trimite si alte cazuri in penal, in functie de amploarea ilegalitatilor gasite la fiecare“, a asigurat Ionescu.

Balastiere luate la verificari

In urma controlului activitatii balastierelor, 21 dintre administratorii de astfel de firme vor fi cercetati penal pentru neregulile descoperite de inspectorii Garzii de Mediu. Silvian Ionescu a aratat ca printre acestea se numara si firma Apasco SA Maneciu, al carei nume a aparut si in contextul inundatiilor din mai, din judetele Timis si Caras.

“Apasco SA Maneciu a extras agregate minerale in afara perimetrului stabilit in permisul de exploatare, drept pentru care a fost sanctionata cu amenda de 20.000 de lei noi (200 de milioane de lei vechi - n.r.)“, a mai spus Ionescu.

Modificari aduse Legii mediului

Seful Garzii Nationale de Mediu a adaugat ca doreste o modificare a Legii mediului, astfel incat, printre altele, sa fie eliminata prerogativa autoritatilor locale de a acorda, fara o consultare de centru, autorizatie balastierelor pentru exploatarea a 5.000 de metri cubi de material.

Ionescu a precizat ca a solicitat organizatiilor nonguvernamentale ce activeaza in domeniul protectiei mediului sa participe, alaturi de oficialii guvernamentali, la redactarea unei propuneri de modificare a legii in domeniu.