retul barilului de petrol a atins, luni, un nou record la bursele asiatice. Brokerii pun cresterea pe seama temerilor privind posibilitatea aparitiei unor insuficiente in aprovizionarea cu produse rafinate a pietei americane, cel mai mare consumator mondial.

Azi dimineata, barilul de petrol light sweet crude cu livrare in luna septembrie, era cotat cu 62,67 dolari, cu 36 de centi mai mult decat precedenta valoare record de 62,31 dolari, inregistrata vineri seara la inchiderea bursei de la New York.

Temerile privind posibilitatea aparitiei unor dificultati in aprovizionarea cu carburanti a SUA au reaparut dupa intarzierile ivite in repornirea activitatilor la rafinaria companiei ExxonMobil de la Joliet (statul Illinois).

La aceasta rafinarie, cu o capacitate de procesare de 245.000 barili pe zi, activitatea este oprita de o saptamana din cauza unor probleme tehnice.

Faptul ca mai multe rafinarii americane s-au confruntat cu o serie de incidente de natura tehnica a provocat deja ingrijorari in legatura cu aprovizionarea cu combustibili in perioada verii, perioada in care consumul de benzina atinge valori ridicate.

La aceasta se adauga faptul ca aceleasi rafinarii trebuie sa inceapa sa-si reconstituie stocurile de combustibili de incalzire, inainte de apropierea iernii.