Traian Basescu a lansat un avertisment public la adresa guvernului in legatura cu problema grupurilor de interese. Prezent la emisiunea "Sfertul academic" de la Radio Romania Actualitati, presedintele a declarat: "Nu fac nici un secret din a spune ca este evident ca in ultima perioada eu si premierul avem viziuni diferite" in ceea ce priveste existenta grupurilor de interese.

Basescu a spus ca ar putea chiar sa ceara desecretizarea unor note informative oferite de SRI guvernului, note care probeaza actiunea grupurilor de interese pe linga segmente ale Guvernului.

Basescu a mai spus ca “vreau un parteneriat cu primul-ministru, si nu vreau ca el sa fie partenerul unor grupuri de interese”.

Basescu a facut referiri directe la situatia existenta in sistemul de sanatate, in vami si in sistemul energetic. In ceea ce priveste Energia, presedintele s-a referit la doua aspecte: privatizarea grabita a sistemului si ordonanta referitoare la privatizarea celor 8 procente din Petrom catre sindicalisti.

Referitor la gestul lui Tariceanu de a cere informatii de la SRI si la anuntul sau, Basescu a spus ca "a fost o abordare publica surprinzatoare". Presedintele a afirmat ca premierul stia despre aceste probleme, dar acesta a cazut intr-o capcana.

Presedintele a mai spus ca aceste grupuri de interese au inceput deja sa miste, si este momentul ca Executivul sa iasa din minciuna si sa aleaga: ori isi respecta promisiunile fata de electorat, ori merge alaturi de grupurile de interese.