Bucurestiul se va extinde in urmatorii ani, dupa modelul altor capitale europene, cum ar fi Paris sau Roma. Teritoriul de referinta studiat ca Zona Metropolitana a Municipiului Bucuresti inglobeaza, pe langa teritoriul administrativ al Capitalei, si teritorii apartinand altor cinci judete.

Acesta include 94 de unitati administrativ-teritoriale, dintre care 84 de comune, opt orase, municipiul Oltenita si municipiul Bucuresti.

Proiectul, intocmit de Centrul de Planificare Metropolitana si Urbana Bucuresti, a fost realizat pentru un teritoriu de 5046,1 kmp, avand in centru municipiul Bucuresti.

Dezbaterea publica pe marginea acestui proiect va fi lansata pana la finele acestui an, urmarindu-se aflarea opiniilor populatiei in legatura cu extinderea Bucurestiului.

In timp ce primarul Capitalei, Adriean Videanu, vorbeste de beneficiile pe care le aduce pentru bucuresteni acest proiect, prefectul judetului Ilfov, Marian Petrache, spune ca primii care ar trebui intrebati sunt cei aproape 300.000 ilfoveni.

Mai mult, primarul orasului Buftea, Constantin Balalau, spune ca initierea acestui proiect vine dinspre Bucuresti catre Ilfov, cand de fapt Bucurestiul are nevoie de Ilfov, si ar fi fost mai logic ca Ilfovul sa "inghita" Capitala.

"Pentru ca totul este la stadiul de discutii, eu aveam o alta idee. Bucurestiul sa fie absorbit de judetul Ilfov si sa ramana capitala tarii, devenind si capitala judetului Ilfov. Sa existe o prefectura mare, cu un singur prefect si cu inca un subprefect, care sa se ocupe de problemele Bucurestiului" a precizat Constantin Balalau.

Extinderea Bucurestiului ca zona metropolitana inseamna in primul rand un castig foarte mare de spatiu. Sa ne gandim la alipirea orasului Buftea, spre exemplu.

Aici industria este in floare: in acest loc sunt amplasate studiourile cinematografice, cea mai mare fabrica de fermoare din sud-estul Europei, una dintre principalele fabrici din Romania care produc folii de ambalaj, fabrici de conserve, de jucarii si de paine.

Un castig pentru Zona Metropolitana Bucuresti ar fi si spatiul verde al localitatii Buftea, padurile si cele aproape 800 de hectare de lacuri.

Pentru locuitorii comunelor mai mici, fara vreo rezonanta pentru multi cetateni ai tarii, singura solutie pentru dezvoltare o constituie realizarea acestui proiect.

"Singura baza legala pentru a beneficia de servicii de transport, de telefonie si de o infrastructura este sa intram in zona metropolitana" ne-a spus Georgel Vasile, primarul comunei Nuci, localitate cu 3.500 de locuitori si un buget anual de 12 miliarde lei.

Bugetul intregului judet Ilfov ajunge la 300 miliarde lei, in timp ce al Bucurestiului este de 18.000 miliarde lei, adica de 60 de ori mai mare.