Decalajele in dezvoltarea antreprenoriala a diferitelor regiuni ale tarii s-au adancit in ultimii ani, arata un studiu realizat de Centrul Roman de Modelare Economica (CRME).

Diferentele in dezvoltarea antreprenoriala a celor opt regiuni ale tarii sunt analizate de economistii CRME prin numarul de intreprinderi la 1.000 de locuitori.

Comparativ cu tarile UE, in Romania sunt de 2,5 ori mai putine societati comerciale la 1.000 de locuitori. In interiorul granitelor, cele mai multe societati comerciale sunt la nivelul Capitalei, respectiv 24,34 intreprinderi/1.000 locuitori.

Bucurestiul are de peste trei ori mai multe societati comerciale, comparativ cu zona de nord-est a tarii, cel mai putin dezvoltata din acest punct de vedere.

Spre deosebire de 1997, cand diferenta maxima intre numarul de intreprinderi dintre regiunile tarii era de 34,63% din media volumului de societati, ultimele masuratori arata o crestere a acestei diferente, la 45,48%.

Cele mai spectaculoase evolutii in dezvoltarea regionala au caracterizat in ultimii ani regiunile Vest, Nord-Vest si Centru, in timp ce dezvoltarea antreprenoriala a regiunilor Bucuresti si Nord-Est a avut o evolutie constanta.

O inrautatire a situatiei s-a constatat cu incepere din 1997 in regiunile Sud-Vest, Sud si Sud-Est. Nivelul scazut de dezvoltare a antreprenoriatului corespunde unei scolarizari superioare mai reduse si unei urbanizari mai mici.

"Nu este intamplator faptul ca cele trei regiuni critice - Nord-Est, Sud si Sud-Vest - au cea mai redusa pondere a populatiei ocupate cu un grad inalt de instruire si cele mai reduse grade de urbanizare", spune studiul.

In alta ordine de idei, aceste zone sunt cel mai putin atractive pentru investitori, potrivit unui alt studiu efectuat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers.