Studiile politice pe care le face la Londra nu par sa-i fie de prea mare ajutor presedintelui Partidului Conservator.

Dupa avertismentul lansat de Voiculescu de pe malurile Tamisei, prin care punea conditii pentru sustinerea unor proiecte politice ale Aliantei, liderii PNL si PD, dar si presedintele Basescu l-au pus la colt pe liderul conservatorilor.

Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului „Adevarul“ ca PC va sustine masurile cerute de Alianta DA numai daca o serie de proiecte de lege ale conservatorilor vor fi sustinute in Coalitie.

Convins ca partenerii de guvernare nu se vor grabi sa accepte ultimatumul dat de PC, Voiculescu a adaugat ca se asteapta ca presedintele Basescu sa ii invite sa iasa de la Putere.

Voiculescu a mai declarat ca intre PNL si PD se duce o lupta surda cauzata de incompatibilitati de caracter si mod de gandire. Criticile lui Voiculescu nu l-au ocolit nici pe presedintele Basescu, pe care l-a caracterizat „regizor de culise“ si l-a sfatuit sa fie mai responsabil.

In replica, liberalii si democratii ii atentioneaza pe conservatori ca nu isi asuma in totalitate guvernarea si se pregatesc inclusiv pentru inlaturarea PC din Coalitie daca continua sa puna conditii.

Declaratiile lui Dan Voiculescu apar cu cateva zile inainte de Consiliul National de Coordonare al Coalitiei, intalnire la care, conform unor surse, liberalii si democratii ar urma sa ceara celorlalti doi parteneri, PC si UDMR suportul neconditionat pentru promovarea unor obiective ale Aliantei, inca neindeplinite.

Astfel, Alianta DA va prezenta un calendar pentru implementarea unor masuri precum schimbarea presedintilor camerelor parlamentare si modificarea Legii administratiei. Declaratiile lui Voiculescu fac foarte clara pozitia PC la sedinta de miercuri.

De altfel, comunicatul de ieri al PC continea exact aceleasi enunturi ca cele ale lui Dan Voiculescu.

Conservatorii cer Aliantei promovarea unor proiecte precum votarea legii justificarii averilor, eliminarea TVA pentru produsele alimentare de baza si reprezentarea romanilor in structurile locale din judetele unde sunt minoritari.

Atat liberalii, cat si democratii considera ca aceste masuri intra in contradictie cu programul de guvernare al Coalitiei.

In ceea ce priveste acuzatiile aduse lui Traian Basescu, presedintele a declarat ieri ca „a-l trata cu seriozitate pe domnul Voiculescu ar fi marea greseala pe care as putea s-o fac.“

Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL considera ca nefiresc ca PC sa puna conditii, si sugereaza conservatorilor sa discute aceste masuri in Coalitie, intrucat sunt subiecte sensibile pentru actuala Putere.

La randul sau, Puiu Hasotti, senator PNL, considera ca Alianta nu poate functiona in conditiile in care un partener pune conditii.

Partidul Democrat, caracterizat de Dan Voiculescu drept un partid de neocomunisti, a reactionat si mai vehement.

Senatorul PD Radu Berceanu a declarat ca „PC are tot interesul ca lucrurile sa fie neclare, iar actiunile lor trebuie sa-si gaseasca un sfarsit“. Berceanu a mai afirmat ca „in cazul in care PC o sa puna in continuare aceste conditii, o sa renuntam la prezenta lor in Coalitie, o sa devenim guvern minoritar si tot o sa ajungem la anticipate“.

„Cine nu e in interior, e in afara“, i-a avertizat senatorul democrat pe conservatori.

Romeo Raicu, vicepresedinte PD crede ca masurile propuse de conservatori, intra in contradictie cu programul de guvernare. „Noi nu avem in program o cota 0 a TVA“, a declarat Raicu despre initiativa PC de a elimina TVA din produsele alimentare de baza.

PSD nu e furnizor de instabilitate

Deputatul PSD Dan Mihalache a ripostat ieri la acuzele de instabilitate politica aduse de Dan Voiculescu la adresa PSD: „Daca Voiculescu s-a saturat de santajul lui Traian Basescu si al colegilor sai de Coalitie, nu trebuie sa puna instabilitatea pe seama noastra. Nu PSD e furnizor de instabilitate“.

Referitor la schimbarea presedintilor Camerelor, Mihalache a transmis ca PSD nu e interesat de „monedele lor de schimb cu partidele din Coalitie“, dar PC „tebuie sa respecte prevederile Constitutiei“ referitoare la acest subiect, Constitutia nefiind obiect de tranzactie.