Un raport care analizeaza calitatea si cantitatea mediilor din douazeci de state arata ca majoritatea statelor est-europene au progresat, in timp ce tarile euro-asiatice au regresat.

Raportul examineaza dezvoltarea sectorului mass-media pe o perioada de patru ani (2001-2004), in functie de criterii precum libertatea de exprimare, pluralitatea surselor, standardele de buna practica jurnalistica, sustenabilitatea firmelor media, eficienta institutiilor care sprijina mass-media.

Indicele primit de Romania in cadrul acestui studiu este mediocru. Cercetarea remarca progresele facute la nivel legislativ, dar si probleme nerezolvate in ceea ce priveste dependenta economica si politica a mediilor romanesti.

Din acest punct de vedere, 2004 a fost un an mai prost decat 2003. Analistii pun acest lucru pe seama faptului ca a fost un an electoral, iar mediile au fost supuse presiunilor politice.

In topul IREX, Romania ocupa locul 12, dupa Bulgaria si cu doar o pozitie in fata Republicii Moldova.

Raportul releva, cu ingrijorare, ca, supusi presiunilor, cel mai adesea de ordin economic, jurnalistii romani se autocenzureaza. Jurnalistii cei mai supusi presiunilor sunt angajati la publicatii locale.