„Croatia este pregatita sa adere la Uniunea Europeana. Cred ca in multe domenii, Croatia este mai dezvoltata decat Romania si Bulgaria“, a declarat Erhard Busek, coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, citat de agentia bulgara Novinite.

Referindu-se la arestarea generalului croat Ante Gotovina, Busek a spus ca spera ca aceasta problema va fi rezolvata in curand, astfel incat sa poata demara negocierile de aderare cu Uniunea Europeana.

„Croatia ar trebui sa inceapa negocieri cu Uniunea Europeana in curand si, in orice caz, inaintea Turciei“, a declarat Busek intr-un interviu acordat ziarului croat Vjesnik.

Generalul Gotovina a disparut dupa ce in 2001 a fost inculpat de TPI pentru crime de razboi, comise impotriva sarbilor din Croatia la sfarsitul conflictului sarbo-croat (1991-1995).

UE a decis amanarea deschiderii negocierilor de aderare cu Croatia, reprosand autoritatilor de la Zagreb ca nu intreprind suficiente eforturi pentru solutionarea dosarului Gotovina.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a dat ca data a intrarii Croatiei in Uniunea Europeana anul 2009 si a calificat „obiectivul 2007“ al liderilor de la Zagreb ca fiind „nerealist“.