Euro are sanse sa inlocuiasca dolarul in calitate de moneda in care sunt constituite rezervele de valuta, in decurs de 20 de ani, in cazul in care Marea Britanie si alte state din Uniunea Europeana vor adopta moneda unica iar dolarul va continua sa piarda din valoare, potrivit unui studiu citat de Reuters.

Studiul, publicat de Biroul National pentru Cercetari Economice din Statele Unite, a prezentat doua criterii esentiale care ar putea determina modificarea actualei stari de fapt, in care doua treimi din rezervele bancilor centrale, la nivel mondial, sunt constituite in dolari, informeaza Mediafax.

Primul ar fi amploarea extinderii zonei euro, astfel incat aceasta sa ajunga la un Produs Intern Brut similar cu cel al Statelor Unite si sa includa si centrul financiar international reprezentat de Londra.

Al doilea este reprezentat de rolul politicii economice a Statelor Unite si riscul adus de aceasta care ar putea submina increderea in dolar, prin inflatie si depreciere.

"Am ajuns la concluzia ca daca cele 13 state membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din Uniunea Economica si Monetara Europeana (EMU) adera la aceasta pana in 2020, inclusiv Marea Britanie, euro va depasi dolarul cativa ani mai tarziu", sustin autorii studiului.

Cele mai recente date sugereaza ca circa 64% din rezervele valutare de 3.810 de miliarde de dolari existente la nivel mondial sunt in dolari, iar 20% in euro.

Dar semnalele de diversificare sunt in crestere. Astfel, la 21 iulie, China, pe locul doi in lume in privinta rezervelor valutare - 711 miliarde de dolari - a trecut de la cotatia fixa a monedei nationale in raport cu dolarul la cotatia fata de un cos de valute.