La startul preselectiilor nationale pentru „Cerbul de Aur“ de anul acesta s-au aliniat foarte putine nume (re)cunoscute ale muzicii romanesti. Artistii au inceput sa se fereasca de „blestemul cerbului“ si sa-si doreasca tot mai putin o participare la festivalul din Piata Sfatului din Brasov.

In ultimii ani, tot mai putini artisti de marca s-au indreptat catre preselectiile pentru „Cerbul de Aur“, in ciuda premiilor consistente si a publicitatii capatate cu acest prilej.

Anul acesta a fost parca mai saracacios ca niciodata si prea putine vedete si-au dorit sa ajunga la Brasov pe 21 septembrie. Motivele sint impartite, iar artistii de top si-au dat cu parerea in aceasta privinta.

Compozitorul si interpretul Nicu Alifantis a fost membru al juriului care a ales participantii din partea Romaniei.

„Despre valoarea celor de acum nu am mare lucru de zis. Primii doi, Andra si Mihai Traistariu, au fost foarte buni. Restul - no comment. Oricum, de remarcat faptul ca opinia publicului a fost apropiata de cea a juriului, cu mici si nesemnificative diferente“. Si totusi, asta nu da valoare celor care au indraznit sa concureze pentru Romania la acest festival.

„Nu am avut de unde alege“

Interpreta Mihaela Mihai, de asemenea prezenta in juriul preselectiilor nationale si fosta participanta in concursul de interpretare, a renuntat la nuantari si opinii neclare.

„Cerbul si-a pierdut din stralucire. Si asta tine de felul cum este vazut de organizatori. Nu stiu pe ce criterii sint alesi interpretii care ajung la aceasta preselectie si nici nu i-am ascultat pe ceilalti. Insa nivelul actual al cintaretilor este rezultatul unei politici duse in ultimii 15 ani.

Artistii au putina personalitate si sint usor de manipulat pentru ca nu au valoare. Fetele invata mai degraba cum sa se dezbrace pe scena decit cum sa cinte. Au iesit citiva la iveala, insa cu pretul unei munci imense.“

Cit despre valoarea interpretilor din acest an, Mihaela Mihai a fost cit se poate de sincera: „Am vorbit si cu ceilalti din juriu si a fost o parere unanima: nu prea avem de unde alege. A fost usor pentru Andra si Traistariu, pentru ca ei sint talentati. Insa acest festival se aliniaza ca mentalitate celorlalte festivaluri.

Cind am reprezentat Romania la Brasov eram la concurenta cu Julio Iglesias, care tocmai se lasase de fotbal. Avea un firicel de voce si totusi n-a avut nevoie de festivaluri pentru a se lansa serios in muzica. Atunci a primit o mentiune de participare sau cam asa ceva“, a precizat Mihaela Mihai.

„In muzica parerile sint subiective“

Pornind de la ideea ca imaginea conteaza mai mult decit calitatile vocale ale unui interpret, nu se poate spune ca aici ar fi cheia unui succes international, pentru ca prea putini artisti romani (cu o imagine destul de buna) au reusit sa patrunda „dincolo“, in adevaratul showbiz muzical.

Compozitorul Adrian Ordean a lansat pe piata mai multe trupe si s-a ocupat de mai multi tineri artisti.

„Am avut citeva initiative de a participa la tot felul de festivaluri“, spune acesta, „insa am renuntat de ceva vreme. Mi s-a parut ca nu era intotdeauna corect ceea ce se intimpla acolo. In muzica este mai subiectiva treaba decit in alte genuri de concurs. La atletism se stie: cel care alearga cel mai repede este cistigator. Aici parerile sint subiective“.

Si totusi, numele mari ale scenei romanesti ar putea participa cu incredere la asemenea concursuri, pentru ca nu ar avea concurenta. La fel au gindit, probabil, Andra si Mihai Traistariu, principalii cistigatori.

„Cred ca ceilalti sint speriati de faptul ca lucrurile ar putea fi aranjate“, a continuat compozitorul Adrian Ordean, „pentru ca au mai existat in ultimii ani mici scandaluri pe marginea rezultatelor finale. De data asta nu cred ca au fost aranjamente, s-a votat corect. Insa chiar nu stiu cine a facut preselectia de pina aici, pentru ca nu cred ca asta este tot ce s-a gasit mai bun.

Probabil ca au mai scapat unii care poate chiar meritau sa fie prezentati publicului. Nimeni nu incurajeaza o voce buna, iar artistii simt lucrul asta“, a incheiat compozitorul.

„N-au fost falsuri si grohaieli“

Asa spune solista trupei Spin, Roxana Andronescu, „insa majoritatea interpretilor nu au popularitate. In afara de citiva mai cunoscuti, restul au fost nume medii si putin promovate. Andra va fi indiscutabil omul care va aduce acasa «Cerbul».

Cit despre artistii consacrati care au renuntat la a mai participa la «Cerbul de Aur», nu pot sa spun decit ca ori au trecut deja prin aceste experiente si nu o mai fac, ori nu-si doresc din start sa intre in concursuri. Trupa Spin a avut experiente neplacute la «Mamaia» si la «Cerbul de Aur» si cel putin momentan am renuntat la festivaluri-concurs“.

Din aceste opinii s-ar putea deduce ca tinara generatie nu se compara valoric cu „inaintasii“, iar acestia din urma s-au saturat de concursuri si isi doresc cistigurile imediate ale recitalurilor, renuntind la emotiile inerente unei competitii.