Armata SUA tocmai a incheiat un exercitiu militar in sudul desertului Sahara. Washingtonul considera ca desertul Sahara e o ascunzatoare perfecta pentru teroristi din cauza ca este atat de intins si neumblat.

Sunt insa si voci care considera ca SUA exagereaza pericolul si ca nu face decat sa alimenteze tensiunile.

La operatiunea Flintlock 2005 - un exercitiu de contra-terorism - au luat parte circa 1.000 de militari americani, precum si fortele armate din sapte tari din regiune.

Scenariul fictiv al exercitiului militar porneste de la ideea ca exista o grupare terorista care trebuie urmarita de la granitele Mauritaniei, in vestul Africii, prin Mali, Niger si Ciad.

Operatiunea Flintlock 2005 a fost supravegheata de Generalul Charles Wald, cel care are misiunea de a pune Sahara pe lista regiunilor aflate in prima linie a razboiului impotriva terorismului.

"Am mai intalnit terorism in Sahara, acum ramane de vazut cat de grava poate deveni situatia," a spus Gen Wald.

Un mit periculos

Timp de secole Sahara - care se intinde din Mauritania pana la Marea Rosie - a fost strabatuta de oameni care transporta bunuri si ideologii.

Pentru Occident, dunele si campiile Saharei continua sa ramana zone misterioase si pline de pericole. Este un mit care - cred unii - are consecinte dezastruoase.

"Unii spun ca sunt exagerate pericolele Saharei, dar daca esti unul dintre militarii morti din Mauritania nu cred ca poti vorbi de exagerare," spune Gen Wald.

Cu doar cateva zile inaintea sosirii americanilor in regiune, au fost omorati 15 soldati din Mauritania in urma unui atac impotriva unei baze a armatei de la granita de nord-est, cu Algeria si Mali. Atacul a fost pus pe seama insurgentilor islamisti.

Grupul Salafist pentru Rugaciune si Lupta - GSRL - si-a asumat responsabilitatea pentru atentat intr-un comunicat publicat pe Internet. Grupul s-a laudat ca a planuit "ambuscada careia i-a cazut victima armata de apostati si marionete a Mauritaniei si in urma careia au fost distruse sapte vehicule si mai multi membri ai armatei Satanei".

GSRL, care s-a format in 1998, isi are radacinile in razboiul civil din Algeria si se crede ca are legaturi cu al-Qaeda. Estimarile privind numarul de membri variaza intre cateva sute si 4.000.

Destabilizare

Jeremy Keenan, un expert britanic in Sahara, spune ca anuntul de pe Internet al grupului nu dovedeste nimic. El nu crede ca grupul e cu adevarat vinovat de atacul de la granita Mauritaniei.

"Nimeni din Sahara nu crede ca Grupul Salafist pentru Rugaciune si Lupta e raspunzator," spune el. "E prea mare coincidenta cu operatiunea Flintlock care incepea tot atunci."

Dl Keenan sustine ca algerienii au folosit gruparea respectiva ca pe o metoda de a-i atrage pe americani in regiune. "Probabil ca 90% din populatia Saharei stie ca Grupul Salafist pentru Rugaciune si Lupta e un pseudonim pentru serviciile de securitate algeriene si e mult adevar in aceasta credinta."

Specialistul britanic crede ca - reusind sa convinga SUA de presupusul pericol din Sahara - algerienii s-au scuturat de statutul de paria si au obtinut echipamente militare americane la care nu aveau acces inainte.

Ambasadorul american la Dakar, in Senegal, Richard Roth, atrage atentia ca SUA si Algeria coopereaza de multi ani in domeniile economic, militar si al serviciilor secrete.

"Nu vad de ce Algeria ar incerca sa se foloseasca acum de atentia acordata de intreaga lume terorismului international pentru a intari aceasta legatura," a declarat dl Roth.

Acum doi ani a mai avut loc un incident in care a fost implicat acelasi grup. Era pentru prima oara cand se prezenta ca un grup terorist in Sahara.

32 de turisti europeni au fost rapiti in partea alegeriana a desertului si au fost retinuti timp de mai multe luni. Algerienii au ajutat la eliberarea lor, atat prin negocieri, cat si prin forta.

Ambele asa numite incidente teroriste - rapirea turistilor si atacarea bazei militare din Mauritania - au fost puse sub semnul intrebarii.

Cititi articolul integral peBBC