Cu aproape un an inaintea alegerilor din Ungaria, subiectul dublei cetatenii pentru maghiarii din afara granitelor a fost dezgropat.

Pentru ca, asa cum a spus recent la Tusnad posibil viitorul premier al Ungariei, Viktor Orban, comunitatile din diaspora sunt o masura in campania electorala interna.

Exista in continuare un public conservator maghiar, cultivat de dreapta maghiara, dar mai ales obligatia constitutionala a tuturor partidelor de a actiona pentru pastrarea legaturilor nationale cu maghiarii din afara granitelor.

Maghiarii din afara granitelor, invitati la dezbateri

Referendumul pe Legea cetateniei, organizat anul trecut in decembrie, a esuat din cauza neprezentarii la vot, insa principalii actori, partidele politice si noul presedinte al Ungariei, Laszlo Solyom, sunt hotarati sa rezolve situatia maghiarilor in parlamentul de la Budapesta.

Chiar socialistii care s-au opus solutiei dublei cetatenii sunt cei care au initiat consultari cu expertii europeni pentru a gasi o formula adecvata legislatiei comunitare, care sa nu creeze Ungariei probleme in UE si sa fie acceptabila si pentru statele vecine in care traiesc maghiari, inclusiv pentru Romania.

La inceputul lunii august a avut loc, la Budapesta, un seminar prezidat de guvernul ungar. Luna viitoare, pe baza concluziilor, vor avea loc si discutii cu reprezentantii maghiarilor din afara granitelor. Presedintele UDMR, Marko Bela, a criticat cabinetul de la Budapesta ca nu i-a invitat si in faza dezbaterilor preliminare.

Reforma constitutionala

Potrivit celui mai important cotidian din Ungaria, „Nepszabadsag”, care l-a citat pe insarcinatul guvernului Dezso Avarkezi, „expertii straini au declarat la unison, invocand acordurile europene privind drepturile omului, ca in prezent este inacceptabil ca o persoana sa primeasca cetatenie, dar sa nu aiba asigurate toate drepturile depline ale celorlalti cetateni din tara respectiva”.

In concluzie, se poate acorda doar cetatenie cu drepturi depline sau nimic, a subliniat Avarkeszi, care isi exprimase speranta ca se va gasi o solutie prin care s-ar putea acorda o cetatenie limitata, neincarcadu-se peste masura sistemele sociale din Ungaria si din UE, dar care sa contribuie la libertatea circulatiei.

„Din pacate, asa ceva nu s-a reusit, motiv pentru care va trebui sa cautam alte cai”, a sustinut reprezentantul guvernului, precizand ca se are in vedere inclusiv modificarea Constitutiei, relateaza „Nepszabadsag”.

Obstacolele acordarii dublei cetatenii

In mai multe tari-membre ale UE exista institutia cetateniei cu continut limitat.

Numai ca in acele tari care asigura cetatenie cu continut limitat, reglementarile au fost elaborate inca inaintea infiintarii Uniunii Europene si, mai ales, inaintea aparitiei Conventiei din 1997 a Consiliului Europei privind cetatenia, potrivit „Nepszabadsag”. Drepturile obtinute anterior acestor date nu se mai pot retrage, comenteaza ziarul citat.

Daca Ungaria ar acorda cetatenie ungara pe considerente etnice maghiarilor de dincolo de granite, iar cetatenia respectiva ar asigura doar drepturi limitate, ar incalca de doua ori principiul juridic fundamental al UE.