Transporturi intregi de textile chinezesti zac in porturi, cu interdictia de intrare in tarile UE, in vreme ce rafturile magazinelor europene devin tot mai goale cu fiecare zi.

Importurile chinezesti au atins cota maxima impusa recent de Comisia Europeana (CE), la cererea si pentru protejarea producatorilor comunitari.

Comisarul pentru comert, Peter Mandelson, si omologul sau chinez, Bo Xilai, au stabilit sa limiteze cresterea importurilor de textile chinezesti in UE la 8,5-12,5a, anual, pana la sfarsitul lui 2007. E numai luna august si importurile articolelor chinezesti in termenii acordului amintit au atins deja cota stabilita.

Rafturi goale, preturi mari

Cotidianul danez „Politiken”, citat de EUObserver, preciza ieri ca in porturile Uniunii Europene asteapta, nerabdatoare, nu mai putin de 33 de milioane de articole textile din China.

Potrivit Consortiului Britanic al Retailerilor, numai textilele care asteapta sa intre in Albion, pulovere, jachete, veste sau tricouri, totalizeaza 43 de milioane de euro.

Proprietarii lanturilor de magazine sunt nemultumiti, mai ales ca blocajul vine intr-un moment in care ei ar trebui sa puna pe rafturi imbracaminte pentru iarna.