Cine vrea o masina eficienta, pentru care sa nu scoata foarte multi bani din buzunar pentru a o intretine, o masina cu un motor care sa aiba o speranta de viata foarte lunga, trebuie sa se orienteze spre producatorii din Asia.

Compania japoneza Honda produce automobile in care poti avea cea mai mare incredere. Acesta este rezultatul unui studiu realizat in Marea Britanie de revista britanica „What Car”, potrivit caruia, in ultimii doi ani, o singura masina Honda din zece a avut nevoie de reparatii.

Dintre modelele producatorului nipon, cele mai eficiente sunt versiunile Civic si Accord, locul al treilea fiind ocupat de micuta Jazz.

Intr-un clasament al masinilor in care poti avea cea mai mare incredere, realizat de publicatia amintita, care se bucura de o buna reputatie in lumea auto, primele cinci locuri apartin producatorilor niponi.

Ierarhia continua cu Hyundai, Mitsubishi si Daewoo. De remarcat ca piata din Marea Britanie este recunoscuta pentru exigenta clientilor, iar presa de specialitate de acolo are un rol important in alegerile acestora.

Skoda, fruntea Europei

In „Top 10” apare si Skoda, pe locul noua, castigand astfel titlul de producatorul european cu cea mai rentabila masina.

Potrivit studiului realizat de „What Car”, doar 25,2 la suta din automobilele producatorului ceh au avut nevoie de reparatii in ultimii doi ani, adica in perioada de garantie. Pozitia a zecea in aceasta ierarhie, obtinuta de Mercedes, nu poate sa bucure marele constructor german.

Cele mai mari dureri de cap le au proprietarii de Land Rover. In ierarhia intocmita de revista britanica, producatorul anglo-saxon ocupa locul 30, ultimul, cu un „palmares” care nu poate fi invidiat: aproape jumatate din masinile comercializate in ultimii doi ani au trecut pe la service pentru a fi reparate.

Printre codase se mai numara Rover (constructor englez care a intrat recent in faliment - locul 27 cu 40,3 la suta), Audi (locul 28, 41,2 la suta), Saab (locul 29, 42,1 la suta).

Nici compania franceza Renault nu sta foarte bine. Producatorul care a preluat uzinele Dacia ocupa un modest loc 25, studiul relevand ca 38,4 la suta din masinile Renault au avut nevoie de ajutorul mecanicilor.

Top - Cele mai de incredere masini, potrivit revistei „What Car”

1. Honda 9,9

2. Mazda 10,7

3. Toyota 12,9

4. Nissan 13,3

5. Lexus 15,1

6. Hyundai 16,2

7. Mitsubishi 17,0

8. Daewoo 21,9

9. Skoda 25,2

10. Mercedes-Benz 25,6

Nota. Cifrele reprezinta cat la suta din masini au avut nevoie de reparatii pe perioada garantiei.