Gazda jurnalelor de seara ale celebrului ABC, Peter Jennings, a murit ieri in apartamentul lui din Manhattan, la 67 de ani, de un cancer la plamani.

Prezentatorul era considerat in SUA intruchiparea comentariului clar, calm si competent. Din septembrie 1983, cand a devenit gazda stirilor de seara ale ABC, Jennings a ajutat decisiv la disparitia crainicului (cititor de stiri) si a impus modelul ziaristului care mai curand explica evenimentele, decat citeste de pe prompter.

A fost ajutat in demersul lui de extinderea posibilitatilor de transmisie in direct, care l-au pus tot mai des in postura omului care pune intrebari si ofera elemente de context.

Motivul pentru care Jennings si-a castigat aceasta reputatie tine de nenumaratele misiuni de corespondent special la majoritatea evenimentelor cu impact global ale vremii.

Recordul de audienta - de 14 milioane de privitori - l-a atins in 1993, cand jurnalele de stiri se aflau la apogeu. Cel de emisie - de 60 de ore - dateaza de pe 11 septembrie 2001.

Moartea lui Jennings pune punct unei epoci in televiziune. Cei doi mari rivali, Tom Brokaw, de la NBC, si Dan Rather, de la CBS, s-au retras recent din activitate. Astfel incat fenomenul numit in SUA „Cei trei mari” este istorie.