Ordonanta de urgenta care modifica prevederile Codului Fiscal, schimband, printre altele, nivelul accizelor la tigarete, a generat un adevarat scandal pe piata de profil.

Impotriva Ministerului Finantelor si, implicit, a Executivului au fost formulate acuzatii privind favorizarea celor care comercializeaza tigari scumpe, adica a companiilor multinationale din domeniu.

Concret, prevederile, continute in actul normativ citat, publicat in Monitorul Oficial in 30 martie 2005, si apoi reluate intr-o Lege de modificare a Codului fiscal (aparuta in Monitorul Oficial la 1 iunie 2005), stabilesc accizarea tigaretelor printr-o cota fixa si una ad valorem (calculata ca procent din valoarea tigaretelor).

Adica, la 1000 de tigarete acciza datorata statului se calculeaza cumuland la o suma fixa, reprezentand echivalentul a 9,10 euro, o alta suma obtinuta prin aplicarea unui procent de 30% la valoarea produselor.

Valoarea obtinuta nu poate fi, insa, mai mica de 19,92 euro/1000 de tigarete, care potrivit legii reprezinta "acciza minima". Aceasta valoare minima nu influenteaza acciza calculata in cazul tigarilor scumpe, dar majoreaza simtitor acciza in cazul tigarilor ieftine.

Potrivit unui comunicat remis, in primavara, de unul dintre jucatorii importanti de pe piata romaneasca a tutunului, noul regim de accizare majora acciza la tigarile de lux cu 2000 de lei/pachet, in timp ce la tigarile ieftine, accesibile consumatorilor cu venituri reduse, acciza se marea cu o valoare dubla, de 5000 de lei/pachet.

Compania citata aprecia, la acea data, ca "decizia adoptata de Guvernul Romaniei creeaza premisele unui regim de concurenta neloiala", si ca "modul de reglementare a regimului accizelor a fost realizat cu intentia vadita de a favoriza pe anumiti producatori existenti in piata".

Intre timp, modul de calcul al accizelor la tigarete nu s-a schimbat, prevederile in domeniu stipulate de Ordonanta de Urgenta intrata in vigoare in primavara fiind cuprinse, de asemenea, intr-o lege publicata la inceputul verii in Monitorul Oficial.