De la Dinu Patriciu, trecand prin eternul lipit de putere, oricare ar fi ea, la Dan Voiculescu, peste tot pot fi identificate cercuri de interese din domeniul privat care fac presiuni asupra Guvernului. Presiuni care, de cele mai multe ori, sunt incununate de succes.

Itele acestor cercuri de interese se intrepatrund, uneori chiar provoaca scurtcircuite, insa firul central este directionat spre Palatul Victoria. Unul dintre cele mai puternice poluri este concentrat in jurul omului de afaceri Dinu Patriciu, apropiat al premierului in functie Calin Popescu Tariceanu, dar care a facut afaceri fructuoase si cu fostul ministru PSD al Economiei, Dan Ioan Popescu.

Influenta pe care o exercita Patriciu asupra multor membri marcanti ai Aliantei a fost semnalata chiar de fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan: "Prea multi oameni ai Aliantei sunt pe statele de plata ale unei companii" si "PNL nu trebuie sa devina anexa nici unei firme".

Un alt grup de interese graviteaza in jurul lui Dan Voiculescu, care a reusit sa-si mentina si amplifice contractele cu statul incheiate pe vremea PSD. Un exemplu graitor este reprezentat de licitatia pentru alimentarea cu energie electrica a Metrorex, castigata de Grivco in 2003, in lipsa altor ofertanti.

Despre omul de afaceri Peter Imre s-a spus ca ar fi contribuit la schimbarea deciziei politice in privinta anticipatelor, alaturi de Patriciu si Rosca Stanescu. Coruptia in Sanatate si in Vami este si ea deja proverbiala.

Emil Boc, presedinte PD:

"Daca Alianta PNL-PD nu doreste sa aiba soarta PSD la guvernare, trebuie sa intervina politic si sa curme orice tentatie de drenare a banului public. Este mai bine sa previi in fasa decat sa te lamentezi apoi pentru ca nu ai facut nimic".

Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, PNL:

"Cred ca domnul Tariceanu si domnul presedinte Basescu vor avea discutii in zilele viitoare. Eu l-am inteles ca pe un avertisment. Noi am castigat alegerile cu o strategie de lupta puternica impotriva coruptiei".

Cristian Diaconescu: purtator de cuvant al PSD:

"Daca exista posibilitatea savarsirii unor infractiuni, a traficului de influenta, institutiile statului sunt cele care trebuie sesizate pentru a lua masuri. Este un dialog intre cele doua Palate, al carui scop il putem banui".

Cristian Parvulescu, analist politic:

"Traim intr-o tara in care inegalitatile sunt foarte mari, in care unii au profitat si altii nu de pe urma proceselor economice. Nu a existat destul de multa transparenta. Si nu interese ale unor grupuri care vor sa controleze decizia politica".