In romanul sci-fi al lui Paul Park, eroina Miranda Popescu lupta pentru a-si recastiga dreptul la tron. Are insa un dusman de temut: baroneasa Ceausescu.

Romania este citata uneori prin filme sau prin romane ca fiind locul unde a trait Dracula sau o tara propice vanatorii de balauri, unde un prieten de-al lui Harry Potter si-a petrecut vacanta. Insa in romanul scifi al lui Paul Park, intitulat "O printesa a Romaniei", tara noastra este un imperiu care lupta alaturi de germani impotriva Europei.

ARTA. Autorul, care declara ca "scrisul, ca si traitul, e o indirecta forma de arta pe care nu toti oamenii o inteleg", si-a ales de aceasta data drept muza un stat mic in perspectiva unora, dar un vast imperiu pentru el.

Recunoscut pentru imaginatia sa bogata, Paul Park a castigat admiratia publicului prin romane ca "Festivalul zaharului" sau "Ploaia de zahar", ambele publicate in anul 1989. Insa a ajuns in fruntea clasamentului scriitorilor de SF datorita "printesei" romane.

"CEAUSEASCA". Miranda Popescu, succesoare la tronul Romaniei, se lupta pentru drepturile sale cu baroneasa Ceausescu si cu aliatul acesteia din urma, electorul de Ratisbon. Pentru a o proteja, matusa Mirandei, Aegypta, se foloseste de alchimie si o "teleporteaza" intr-o familie normala din Massachusetts.

Ajunsa la adolescenta, eroina principala incepe sa fie "bantuita" din ce in ce mai des de amintirile din Romania. Astfel, alaturi de prietenii sai, Andromeda si Peter, ea porneste intr-o calatorie fascinanta spre acest taram magic, Romania. Dupa ce au rupt vraja matusii, ei s-au imbarcat pe un vas pentru a traversa Atlanticul si pentru a-si salva mama, tinuta prizionera in Germania.

Odata ajunsi pe pamant romanesc, Andromeda se transforma intr-un caine galben, iar Peter, in fiul unui mare razboinic roman. Dupa ce si-a anuntat revenirea, a inceput lupta care va decide soarta planetei, avand in baroneasa Ceausescu un dusman de temut.

INCEPUT DE TRILOGIE

"Primele schite la acest roman au fost facute in 1998 si acum lucrez la a doua parte, «Tigrul Alb»", a declarat Park. "O printesa a Romaniei" face parte dintr-o trilogie si a aparut pe piata americana la inceputul lunii august. Criticii de specialitate si publicul larg au primit destul de bine romanul.

Scriitoarea de SF Ursula Le Guin este de parere ca "O printesa a Romaniei" este un roman "complex, exclusiv, scris intr-o maniera transparenta". Pentru celebrul critic Harriet Klausner, "cheia acestui roman consta in existenta celor doua lumi".

La randul sau, Jennifer Marcus, o admiratoare a lui Park, sustine ca "nimeni nu scrie ca Paul, iar, cand e vorba de magie, rezultatele sunt cu adevarat magice".