Valoarea capitalul social subscris la firmele cu capital strain a ajuns, in primul trimestru al anului, la peste 890 milioane de euro, cu 35% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, reiese din datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Potrivit ONRC in primele sase luni, ale anului 2004, valoarea capitalului social la firmele cu capital strain a fost de 658,3 milioane de euro, informeaza Mediafax.

In luna iunie a acestui an, valoarea capitalului social subscris a fost de peste 194,3 milioane de euro, de 7,6 ori mai mare decat cea inregistrata anul trecut, cand a fost raportat un nivel de 25,4 milioane de euro.

In aceasta luna, cea mai mare parte a investitiilor a fost reprezentata de majorari de capital, care s-au ridicat la 209,8 milioane de euro, in conditiile in care capitalul social subscris pentru firmele noi a fost de doar cinci milioane de euro. Valoarea radierilor si cesiunilor de capital social s-a ridicat la peste 57 milioane de euro.

Cea mai mare valoare a capitalului social subscris, respectiv 57,2 milioane de euro, a fost realizata in perioada analizata de catre societatea comerciala de distributie a gazelor naturale - Distrigaz Nord, care are ca actionar majoritar compania Ruhrgas din Germania.

Totodata, Total Lubrifin, cu actionar majoritar din Franta, a primit o infuzie de capital de 12,1 milioane de euro, in timp ce capitalul societatii comerciale Petrotel-Lukoil, a fost majorat cu peste 10 milioane de dolari.

Alte societati care si-au majorat capitalul social in luna iunie sunt CSR - investitor majoritar francez, cu 6,2 milioane de euro, Generali Asigurari - investitor majoritar din Austria, cu 5,2 milioane de euro si Sindan - investitor majoritar din Elvetia, cu aproape cinci milioane de euro.

In ceea ce priveste societatile nou infiintate, in luna iunie numarul acestora a fost de 1.053, cele mai multe fiind inmatriculate de investitorii italieni - 235, cu un capital social subscris de peste 268.500 de euro.

Oficiul calculeaza investitiile straine dupa valoarea capitalului social subscris la firmele cu participare straina.

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a anuntat ca isi propune pentru acest an atragerea unui volum de investitii straine directe in valoare de 3,2-3,8 miliarde de euro. Anul trecut investitiile straine directe au fost de 4,1 miliarde de euro. (F.M.)