Foarte putini romani apeleaza la ofertele speciale ale operatorilor feroviari

Cu doar 270 de euro un tanar care are sub 26 de ani poate sa meraga cu trenul prin toata Europa, timp de o luna, fara nici un fel de restrictii si fara taxe suplimentare.

Cei ce se hotarasc pentru petrecerea concediului pe alte meleaguri constata ca transportul are o pondere insemnata in costurile vacantei, mai ales daca tara pe care vrem sa o vizitam se afla in cealalta parte a continentului (Spania sau Portugalia, spre exemplu).

Daca ne hotaram sa plecam cu automobilul personal, cea mai avantajoasa si usoara modalitate de a face economii este aceea de a mai lua cu noi inca doua persoane urmand sa impartim pe din doua cheltuielile cu benzina. La 1.000 km, considerand un consum de 7 litri de combustibil / 100 km si un pret de 1-1,2 EUR / l, se pot economisi astfel 35-42 EUR.

Ce ne facem insa in cazul in care nu avem masina personala? Multi ar fi tentati sa aleaga autocarul.

Noi va recomandam insa calea ferata. Drumul este mai usor de suportat (poti iesi oricand doresti din compartiment sau te poti odihni cand si cat poftesti), calatoria este mai sigura (probabilitatea producerii unui accident feroviar este mai scazuta comparativ cu probabilitatea aparitiei unui eveniment auto nedorit) si contrar parerii multora, pretul este mai mic.

E drept, exista si un dezavantaj: furtul bagajelor este mult mai probabil pe tren, decat pe liniile de autocar si aici nu ne referim doar la traversarea Ungariei, ci la multe alte locuri din Europa (in apropiere de Marsilia spre exemplu).

Revenind insa la capitolul costuri vrem sa va supunem atentiei o serie de oferte mult prea putin cunoscute, ale feroviarilor.

InterRail

Pentru cei care au la dispozitie 3-4 saptamani de concediu InterRail-ul credem ca este cea mai indicata solutie de a calatori peste hotare.

Acesta nu este altceva decat un "abonament" valabil 16 zile, 22 de zile sau maximum o luna, pe orice tip de tren din orice tara europeana sau Turcia (daca optam pentru un InterRail GLOBAL), fara a mai plati nici un fel de diferenta (exceptie fac doar trenurile de foarte mare viteza de tipul TGV-urilor frantuzesti, unde trebuie achitata o diferenta de doar cativa euro).

Pretul unui astfel de abonament este de 269,5 euro pentru persoanele cu varsta intre 12 si 26 de ani si de 382,2 euro pentru ceilalti (copii au reducere de 50%). Trebuie stiut insa ca in pretul unui InterRail nu este inclusa contravaloarea traseului dintre punctul de plecare si granita primei tari din zona aleasa.

Daca plecam din Bucuresti spre exemplu, va trebui sa cumparam si un bilet pana la Curtici, in cazul in care zona D (ce cuprinde Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Croatia) se afla printre cele cuprinse in InterRail-ul achizitionat.

Pentru a ne reduce si mai mult costurile putem opta insa pentru un InterRail valabil pe una sau doua zone (o zona cuprinde 3-5 tari), zone care nu trebuie sa fie neaparat una langa alta. Pretul este de 200,2 euro pentru o zona, pe o perioada de 16 zile sau de 277, 2 euro pentru doua zone si 22 de zile pentru un adult sau de 136,5 euro, respectiv 192,5 euro pentru o persoana sub 26 de ani.

De mentionat ca, daca beneficiem de un InterRail putem opta pentru locatii de cazare ceva mai ieftine, aflate la 1-2 ore de punctele de interes pe care dorim sa le vizitam. Spre exemplu, cazarea in Bayeux este de 3 ori mai ieftina decat la Paris, iar cu trenul nu facem mai mult de doua ore pe aceasta ruta.

Balkan Flexipass

In cazul tarilor Europei de Sud-Est, feroviarii pun la dipozitie Balkan Flexipass.

Acesta ofera posibilitatea calatoriei cu trenul timp de 5, 10 sau 15 zile dintr-o luna pe orice ruta din Romania, Bulgaria, Grecia, Iugoslavia, Macedonia, Turcia si Romania contra unei sume cuprinse intre 80 si 226 de euro (in acest caz, de reduceri pot beneficia doar persoanele in varsta) in functie de clasa la care calatoriti si de numarul de zile.

Posesorii unui bilet de tren de tipul Balkan Flexipass beneficiaza de asemenea de reduceri la cazare de 5-20% in hoteluri din Bulgaria, Grecia, Serbia-Muntenegru si Macedonia, precum si de preturi speciale pentru o serie de linii de ferry-boat.

La jumatate

Reduceri de 25-50% din valoare integrala a unui bilet se pot obtine si pe relatiile Bucuresti-Munchen, Bucuresti-Viena sau Bucuresti-Belgrad.

De asemenea, reduceri de 25% pentru un an intreg se pot obtine prin detinerea unei carti de calatorie Railplus, pentru orice ruta din Europa sau Asia Mica, achitandu-se 25 de euro pentru adulti sau 15 euro pentru persoanele sub 26 de ani sau cele de varsta a treia. Tinerii sub 26 de ani pot cumpara bilete pe rute internationale cu reduceri de 20-40%

In sfarsit pentru cei care calatoresc individual sau in grupuri mici de pana la sase persoane, inclusiv un copil, in Germania, Cehia, Slovacia, Polonia sau Iugoslavia exista de asemenea posibilitatea obtinerii unor reduceri substantiale de pret prin intermediul ofertelor de tipul Sparpreis sau CityStar.