BUNURILE VIETII / Paul Guimard

colectia Cartea de pe noptiera

traducere din franceza de Matilda Banu si George Anania

Un avocat de 44 de ani conduce pe o sosea, cu piciorul apasat pe acceleratie. Nu stie ca apasa in acelasi timp pe acceleratia propriei vieti. Cand se apropie de locul numit Providence, timpul lui incepe sa se dilate atat de mult, incat in el incap toate bunurile vietii. De-acum, maestru de ceremonii ramane hazardul. Si s-au pierdut undeva doua secunde.

Exista un poem al unei laureate Nobel care se numeste Despre moarte fara exagerare. Reconfortant la Guimard este ca vorbeste nu numai despre moarte, ci si despre viata fara exagerare. Rezulta de aici una dintre cele mai tulburatoare carti ale colectiei Cartea de pe noptiera.

Sfatul criticului: Una dintre cheile povestii se afla in extraordinarul motto al partii a doua, luat dintr-un autor pe care il cunoasteti foarte bine. Cautati la pagina 61.

ERPRETUL GREC / Max Davidson

colectia Rasul lumii

traducere din engleza de Cornelia Bucur

Stavros de Battista e un personaj de extractie incerta: pe jumatate grec, pe jumatate neamt, cu un tata vitreg italian si o sotie irlandeza stabilita in Elvetia.

Nici profesia lui nu e una obisnuita.

Stavros e interpret de conferinta.

Altfel spus, muta idei dintr-o limba in alta, pregatit sa intre in pielea tapului ispasitor ori de cate ori un puternic al lumii gafeaza la microfon si nu are pe cine sa dea vina.

Numai ca la cea de-a 57-a Conferinta a Ligii Mondiale a Parlamentelor invitatii nu sunt marii decidenti ai planetei, ci oameni cu alonja mai mica. E adevarat, buclucul isi face loc si acum, iar Stavros se vede tarat in vartejul unor aventuri la care nici n-ar fi visat din ingusta lui cabina de interpret.

Intr-un thriller comic in care foarte putine personaje isi pastreaza identitatea, Max Davidson trimite lumii o ilustrata din Bangkok pe care se inghesuie maseuze ispititoare, saculeti cu droguri, politisti habauci si parlamentari cu agenda dubla.

MENTELE DREPTULUI NATURAL SI POLITIC, de Thomas Hobbes

colectia Paradigme

traducere si glosar: Ana-Raluca Alecu si Catalin Avramescu

In primavara anului 1630, in biblioteca unui gentilom din Geneva, un vizitator se apleaca asupra unui exemplar lasat deschis al Elementelor lui Euclid si citeste demonstratia teoremei lui Pitagora.

O intalnire intamplatoare a carei urmare este lucrarea fondatoare a teoriei politice moderne, Elementele dreptului natural si politic, un tratat care a circulat in randurile parlamentarilor regalisti la inceputul razboiului civil din Anglia.

"Fiecare om, datorita necesitatii naturale, isi doreste propriul sau bine, caruia i se opune aceasta stare ce presupune vrajba intre oameni, prin natura lor egali si capabili sa se distruga unul pe celalalt."

Thomas Hobbes

MAREA TEOREMA A LUI FERMAT, de Simon Singh

colectia Science Masters

traducere din engleza de Mihnea Moroianu si Luiza Gervescu

"Am descoperit o demonstratie cu adevarat minunata, dar nu am aici destul spatiu pentru a o scrie." Acestea sunt cuvintele notate de ilustrul matematician Pierre de Fermat pe marginea unei pagini din editia Aritmeticii lui Diofant, in 1637.

Vreme de 358 de ani, marii matematicieni ai lumii au incercat in zadar sa gaseasca demonstratia teoremei lui Fermat, devenita simbol al misterului matematic. Eforturile lor au condus la deschiderea unor noi domenii de cercetare si au facut, in acelasi timp, ca perspectiva dezlegarii enigmei sa devina un fel de Fata Morgana.

In 1995, englezul Andrew Wiles reuseste ceea ce parea pana atunci imposibil. Demonstratia lui nu numai ca rezolva cea mai celebra problema matematica, dar stabileste legaturi adanci intre domenii aparent indepartate ale matematicii.

Cartea lui Simon Singh e povestea minunata a cautarii demonstratiei teoremei lui Fermat, precum si povestea dezvoltarii matematicii insesi, spusa pe intelesul tuturor.