Varianta extinsa a sistemului electronic de achizitii publice www.e-licitatie.ro, operat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), este finalista la concursul european eEurope Awards 2005, organizat de Institutul European pentru Administratie Publica si sustinut de Comisia Europeana.

Finala concursului va avea loc la Manchester, Marea Britanie, intre 24-25 noiembrie 2005. www.e-licitatie.ro a fost selectat in finala din 234 de proiecte, iar proiectul a fost apreciat de catre echipa de evaluare pentru:

· „un sistem national cu o strategie clara care dezvolta o infrastructura completa pentru licitatii electronice”

· „impact mare asupra utilizatorilor”

· „foarte relevant pentru e-guvernare, mai cu seama in privinta transparentei, controlului, licitarii si reducerii birocratiei”

· „modelul functional poate fi transferabil”

„Selectarea sistemului electronic de achizitii publice confirma, o data in plus, aprecierea internationala pentru proiectele romanesti de eGuvernare si pentru un proiect romanesc, in general”, a declarat Catalin Marinescu, presedinte IGCTI.

Echipa care dezvolta proiecte de eGuvernare din cadrul IGCTI este o echipa tanara, care poate concura cu specialisti din marile companii IT din lume.

De la lansare, in 2002, si pana la sfarsitul semestrului I al acestui an, sistemul e-licitatie a efectuat 471.553 tranzactii electronice. La sfarsitul perioadei mentionate, prin intermediul sistemului s-au eliberat 4.364 certificate digitale. Utilizatorii sistemului au economisit de la lansare 6.238,480 miliarde lei.

Varianta extinsa a sistemului urmeaza sa devina operationala pana la sfarsitul acestui an. http://www.e-licitatie.ro a mai primit recunoastere internationala cu premiul International Golden Link 2005 al Asociatiei de Comunicatii si Electronica a Fortelor Armate pentru „cea mai inovativa solutie” la sectiunea Aparare Internationala sau Guvernare Civila.

Sistemul a fost nominalizat ca exemplu de buna practica, la nivel european, la Conferinta la nivel inalt cu tema e-Government, desfasurata in Italia.