Antena 1 si Realitatea TV au inceput, fiecare, sa-l improaste cu noroi pe patronul celuilalt post pentru ca vrea sa puna mina pe 8% din Petrom. Cele doua televiziuni se lovesc reciproc sub centura cu campanii de presa care fac echilibristica pe muchia deontologiei jurnalistice.

Razboiul va mai dura citeva luni, pina cind se va transa cine va pune mina pe pachetul de actiuni al fostei companii de stat a petrolului.

A reizbucnit razboiul dintre Liviu Luca, patronul Realitatea TV si lider al sindicatului Petrom, si Dan Voiculescu, presedintele conservatorilor si proprietarul Antenelor 1 si 3. Disputa, alimentata de ultimele declaratii ale presedintelui Basescu, are ca miza o tranzactie de mai multe sute de

milioane de euro.

Stop joc pentru 8% din Petrom

Abia ce se anuntase ca Liviu Luca si o mare banca negociaza cu statul cumpararea actiunilor, ca Ministerul Economiei le-a si pus petrolistilor pofta-n cui: deocamdata nu! Un nou episod in odiseea celor 8% in jurul carora graviteaza Luca si Voiculescu.

Ministerul Economiei si Comertului nu poarta in prezent negocieri cu nimeni asupra transferului catre angajatii Petrom a 8% din actiunile acestei companii, se arata intr-un comunicat remis de ministerul condus de conservatorul Codrut Seres.

Pozitia ministerului condus de conservatori poate fi interpretata ca un nou atac la adresa petrolistilor lui Liviu Luca, in spinoasa problema a cumpararii actiunilor Petrom.

Cu doar citeva ore inainte, banca de investitii Credit Suisse First Boston anuntase ca, impreuna cu mai multe case de avocatura si cu Asociatia Salariatilor, „negociaza in prezent cu Guvernul Romaniei cumpararea pachetului de actiuni Petrom“.

Luca s-a indulcit brusc

Liderul sindical s-a dovedit a fi extrem de calm in fata acestei manevre. „E perfect adevarat, Credit Suisse face momentan doar un periplu“, ne-a spus Luca. El a spus chiar ca nu crede ca ministrul Seres actioneaza la ordinele sefului sau de partid „dupa cum se rasteste Voiculescu la el“.

„Se incearca o manevra foarte simpla, sa se spuna ca PAS-ul de la Petrom e un simplu vector, prin care actiunile le ia Luca. Nu e adevarat, PAS cumpara actiunile pentru salariati, care nu au bani sa o faca singuri“, spune Luca.

Liderul sindical s-a ferit chiar sa pomeneasca numele lui Voiculescu drept cel care face aceste manevre („nu spun cine, ca ma da in judecata“), dar a admis ca „Voiculescu sau alta persoana“ poate ajunge in posesia actiunilor salariatilor.

Unde se duc actiunile

Miza conflictului este modalitatea in care cele 8% din actiunile Petrom vor fi distribuite salariatilor. Potrivit legii de privatizare a companiei, acest pachet poate fi vindut salariatilor. Liderul sindical a inteles ca salariatii ii reprezinta Asociatia pe care o pastoreste si a depus o cerere de cumparare in acest sens.

„Stop joc“ au spus democratul Luca si conservatorul Copos, si ordonanta care prevedea vinzarea a fost respinsa.

Voiculescu, personaj implicat in zona energetica si in afaceri cu petrol (la un moment dat distribuia 20% din productia Petromidiei lui Patriciu), a spus ca exista riscul ca actiunile sa ajunga in mina lui Luca si nu la salariati.

Luca a spus ca nu e cazul, ca Asociatia ii reprezinta pe angajatii care n-au 235 de milioane de euro sa cumpere actiunile si l-a acuzat pe liderul conservator ca le-ar vrea el.

Lucrurile se transeaza la toamna

Lucrurile ramasesera in coada de peste dupa ce Ministerul Economiei (cel care trebuie sa vinda pachetul) a anuntat ca in toamna va fi promovata o ordonanta prin care cei 70.000 de fosti si actuali angajati ai Petrom pot sa cumpere actiunile si in nume propriu, nu doar pe listele Asociatiei lui Luca. Iesirea lui Basescu a reaprins din nou spiritele.

Voiculescu n-ar vrea in ruptul capului ca o persoana juridica, adica Asociatia lui Luca, sa ia actiunile. Pentru ca nu le-ar mai putea lua el. Asociatia, daca va cumpara, va prefera sa fie actionar la Petrom (companie cu un imens potential de crestere). Nu va vinde asadar actiunile la Bursa, astfel incit Voiculescu si altii interesati sa le poata cumpara.

Nu le va vinde si pentru ca trebuie sa aiba ceva de spus in AGA de la Petrom, pentru ca, in final, sindicalistii lui Luca isi iau cea mai mare parte din bani tot de la Petrom. (Mihai Nicut) •

Bataie multa pe sticla

Ambele trusturi de presa au tratat subiectul intr-un stil propriu. Ori au atacat pe celalalt om de afaceri, ori interesul sau in aceasta afacere. In subiectul Petrom, nici Voiculescu si nici Luca nu apar cu declaratii la televiziunile concurente.

Luca: „Azi m-a sunat Antena, dar am refuzat sa vorbesc“

Liviu Luca sustine ca, pina ieri, n-a fost contactat de posturile Antena 1 sau 3 de cind a-nceput povestea celor 8 la suta actiuni de la Petrom. „Azi (n.r., ieri) m-a sunat un redactor de la ei, dar am refuzat sa vorbesc. Am refuzat pentru ca sint in concediu si n-am chef sa-mi folosesc celulele nervoase in acest razboi“, a declarat el.

Liderul sindical pretinde chiar ca stie ca redactorii sint „montati“ sa il atace si ca, personal, il doare inima ca lucrurile se petrec asa, si ca materialele „nu sint facute profesionist“. Mai mult, Luca sustine ca a trimis mai multe drepturi la replica la aceste televiziuni ce nu i-au fost publicate.

„La Realitatea TV nu trebuie sa dau nici un ordin sa faca la fel, pentru ca televiziunea aceasta e o afacere si-atit“.

Antena: „E un subiect legitim“

Vlad Petreanu, directorul Departamentului de stiri al postului Antena 1, il contrazice pe Luca: „L-am cautat pe Liviu Luca de fiecare data cind am avut materiale legate de el. De fiecare data a refuzat“. Petreanu a spus ca „privatizarea Petrom“ i se pare un subiect legitim, de care Antena a scris demult. „Nu sint specialist in economie, dar sint niste lucruri care merita spuse.

De pilda, ca nu e vorba ca aceste actiuni sa ajunga la o singura persoana doar pe motivul ca ceilalti n-ar putea sa le administreze“, a opinat Petreanu. Directorul de stiri al Antenei 1 a adaugat ca modul de abordare al subiectului n-are nici o legatura cu interesele lui Dan Voiculescu, „o marota veche“.

Realitatea TV: „In meciul asta am intrat si noi“

Postul de televiziune Realitatea TV nu l-a cautat niciodata pe Dan Voiculescu sa-i solicite o declaratie legata de privatizarea Petrom, pentru simplul fapt ca nu si-a propus sa faca o investigatie din subiect, ci l-a tratat doar ca pe o stire, explica Mihai Tatulici, director de programe.

„Stiu de tot acest meci in care am intrat si noi“, a spus Mihai Tatulici si a adaugat ca Realitatea a fost atacata de citeva ori de celalalt trust, la un loc cu alte subiecte preferate: Petromservice ori Liviu Luca. Directorul de programe a explicat ca lipsa de aprofundare a subiectului Petrom la Realitatea TV s-ar datora fluxului rapid de stiri.

„Noi introducem subiectul mai mult fortat, ca parte a grupului. Noi ne facem treaba de ziaristi, dar sintem in ograda lor“, a completat Mihai Tatulici. (Simona Popa)