Dintre doua rele, vom alege se pare pe cel mai mic. Cum inflatia ameninta sa sara binisor peste tinta de 7,5% asumata de executiv-cele mai optimiste prognoze vizeaza o depasire de 0,5% la sfarsitul anului-BNR va folosi din nou cursul de schimb ca pilon al dezinflatiei. Vor fi si victime, asta echivaleaza cu scumpirea exporturilor si duce la un nou puseu de crestere al deficitului comercial.

Cum ar putea replica banca centrala? Cu noile reglementari privind creditarea (cresterea rezervelor minime in valuta vor sa descurajeze acest tip de imprumut prin impunerea unor costuri mai mari pentru banci) si cu interventii fulgeratoare in piata interbancara spre sfarsitul anului care sa repare onoarea monedei unice. Un deficit in crestere nu este o noutate pentru economiile in expansiune.

Problema care intervine in cazul Romaniei este ca economia interna nu da semne ca ar putea echilibra oferta care vine din import iar structura exporturilor ramane in continuare anchilozata, cu accent pe produsele fara valoare adaugata mare.

August, zodia leului (nou)?

De la inceputul anului, euro s-a prabusit succesiv sub mai multe... praguri psihologice, incepand de la 3,9 lei/euro. In momentul redactarii acestui articol nici cel de la 3,5 lei/euro nu se simtea in siguranta iar un euro care sa se scrie cu 4 dupa virgula parea o chestiune de zile.

Pactic, pe fondul disparitiei BNR din piata, evolutia leului merge natural in sensul aprecierii si putem asista in continuare la scaderi ale cursului. Din acest punct de vedere august poate fi zodia leului nou, aprecierea monedei nationale putand adauga procente in plus peste cele 10,5% acumulate deja de la inceputul anului.

Este insa greu de crezut ca nu vom asista si la corectii, cel mai probabil Banca Centrala urmand sa revina in forta in piata in postura de cumparator pana la sfarsitul anului iar cursul ar putea urca din nou spre 3, 6 lei, poate si peste.

Cum puteti specula acest fapt? Fie in piata futures (lichiditatea pentru acest tip de contract este insa in scadere), fie pe piata interbancara prin intermediul contractelor forward.

Castigatorii si perdantii unui leu puternic

Efect benefic:

-importatorii: cumpara mai ieftin, si mentin de regula preturile vechi

-euro-datornicii: achita rate lunare de o valoare mai mica

-economiile in lei: cresc mai repede in euro, la dobanzile mari pentru lei adaugandu-se aprecierea monedei nationale

Impact negativ:

-piata de capital: investitorii straini cumpara aceeasi indicatori financiari ai companiilor cotate insa la un pret mai mare in euro al actiunilor

-exportatorii: au cheltuieli in lei dar incaseaza mai putin pentru valuta adusa in tara, fiind amenintati de concurenta

-deficitul comercial: continua sa creasca, grabind momentul unei ajustari dureroase a cursului de schimb.

Euro-vendeta

Este greu de spus pana unde va cobora euro, depinde de pragul pe care BNR va decide sa-l apere. Chiar daca deprecierea monedei unice europene va continua pe termen scurt, cred ca vom asista in toamna la reveniri care pot fi spectaculoase. In acest mod, BNR si-ar respecta promisiunea de a induce o anumita volatilitate in piata.

Radu Craciun, analist ABN AMRO

Grafic: Euro coboara incet dar sigur

Data 29.06 6.07 11.07 14.07 19.07 22.07 27.07 30.07

Curs 3,605 3,597 3,579 3,568 3,563 3,559 3,527 Xxxxx

T2/2: Sistemul RBL de economisire-creditare are costuri incerte

Potentialii clienti ai Raiffesisen Banca pentru Locuinte (RBL) nu stiu care este dobanda anuala efectiva pe care o vor suporta. Agentii RBL au "vandut" bine prima oferita generos de stat - 30% din suma economisita, redusa recent la 15% - si dobanda aferenta imprumuturilor, de 6% in lei. Dovada si cele 43.000 de contracte de economisire-creditare incheiate de RBL in primul an de functionare.

Cum perioada minima de economisire este de 18 luni, banca nu a acordat inca primele credite (acest lucru se va intampla la sfarsitul acestui an).

Chiar daca o parte din cei care care au inceput sa economiseasca au facut-o cu gandul la prima de aproximativ 8 milioane lei vechi (subventia statului era limitata initial la salariul mediu brut pe tara) si vor fi tentati sa inapoieze repede banii, majoritatea clientilor vor primi la sfarsitul perioadei de economisire o suma egala cu cea adunata, pe care o vor rambursa treptat pana la scadenta,

in rate care includ dobanda de 6% la sold. Or, avand in vedere ca este vorba de un credit, normal ar fi fost ca cei care au incheiat deja contracte sau vor sa o faca in viitorul apropiat sa poata compara dobanda anuala efectiva (DAE) aferenta acestuia cu ce mai exista prin piata.

Acest lucru nu se intampla in acest moment, dupa cum ne-au declarat reprezentantii RBL, banca nu a calculat deocamdata costurile totale ale creditului.

Acestea ar putea adauga in opinia noastra inca 2-3 procente peste dobanda afisata de 6% (exista un comision de acordare de 3%, unul pentru deschiderea de cont - 1% din suma totala contractata si un comision anual de administrare de cont, de 12 lei noi), care nu mai pare in acest caz la fel de atractiva.

Sa nu uitam costul suplimentar dat de blocarea economiilor la o dobanda mult sub piata (3% pe an), acesta nemaiputand fi la fel de bine acoperit de prima de stat - plafonata intre 100-130 euro pe an - in cazul unor sume mai mari economisite lunar.

In acest fel, cineva ar putea sa evalueze in cunostinta de cauza avantajele economisirii sumelor necesare modernizarii locuintei sau cumpararii uneia noi, fata de un imprummut bancar clasic, eventual unul in valuta care beneficiaza in aceasta perioada de avantajul aprecierii usoare a leului. Pana atunci, ramane sa-i credem pe cuvant pe purcelusii simpatici din reclama produsului.

Marketingul a mai castigat o batalie.