Astfel, daca anul trecut Bucurestiul se afla pe locul 112 in clasamentul mondial, Capitala a avansat pana pe pozitia 91, in timp ce Kiev ocupa locul 93, iar Belgrad, 108.

Mutatii de acest fel au avut loc si in alte zone ale clasamentului, cele mai dinamice orase, din punctul de vedere al costurilor de trai, fiind cele din tarile care au aderat la UE de curand sau se afla in curs de aderare, precum si cele care nu sunt legate de euro.

Chiar daca Tokio ramane cel mai scump oras din lume, intarirea monedei nationale norvegiene a facut ca Oslo sa urce in acest an pe pozitia secunda, depasind Osaka. Varsovia, Praga, Budapesta si Bratislava au resimtit rapid impactul aderarii la UE in 2004, avansand cu 37, 20, 12 si respectiv 10 locuri in clasamentul mondial.

Totusi, in ciuda acestor evolutii, destinatiile est-europene raman cele mai ieftine din regiune. In ceea ce priveste zona euro, cel mai ieftin oras este Lisabona, aflat pe locul 52 in topul general, chiar daca este cu doar 11% mai ieftin decat New York.