PNL si PD au convenit sa excluda Partidul Conservator de la guvernare. La finalul intalnirii de ieri a Consiliului de Conducere a Aliantei D.A., surse democrate au afirmat ca liderii PNL si PD au convenit sa sustina ideea unui guvern minoritar.

In timp ce aliatii nu vor sa renunte la parteneriatul cu UDMR, dorit fie ca sprijin parlamentar, fie ca reprezentare in Guvern, soarta conservatorilor a fost, se pare, pecetluita. in acest sens, presedintele democrat Emil Boc a si lansat oficial un avertisment: "PC trebuie sa treaca testul de fidelitate fata de Alianta. Cine nu respecta regulile, practic se autoexclude".

Acesta a fost mesajul cu care Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu urmau sa se prezinte ieri, la CNC-ul desfasurat la Guvern, in fata UDMR si PC.

Partidul Conservator a declarat prin vocea presedintelui Dan Voiculescu, cu o zi in urma acestei intalniri, ca nu va sustine debarcarea presedintilor celor doua Camere decat daca i se accepta trei proiecte de lege pe care si-a structurat campania electorala in anul 2004. Emil Boc a declarat ferm: "Nu cedam la santaj".

La inchiderea editiei se desfasura la Guvern o sedinta a intregii coalitii guvernamentale, la nivel de presedinti de partide, cu participarea PNL, PD, UDMR si PC. La aceasta sedinta se discuta exact soarta conservatorilor si sansele de guvernare in minoritate, avand in vedere faptul ca orice motiune de cenzura ar putea conduce la debarcarea guvernului si implicit la alegeri anticipate.

in privinta conflictului presedinte-premier, lucrurile nu sunt chiar atat de clare. Calin Popescu Tariceanu a declarat ca doreste sa fie confruntat cu presedintele Traian Basescu, in fata intregii coalitii guvernamentale.

Liderul PNL sustine ca va face acest demers intrucat considera ca e nevoie "de o clarificare absoluta pentru a indeparta orice fel de ambiguitati referitoare la acuzatiile de coruptie asupra membrilor Guvernului sau cu privire la modul in care se iau deciziile in Guvern".

intrebat ce va raspunde PD la solicitarea premierului Tariceanu ca Alianta sa aiba o intalnire cu presedintele Traian Basescu, Boc a spus ca nu a discutat cu liderul PNL pe aceasta tema, dar ca, daca Tariceanu va ridica acest subiect, va fi abordat in sedinta. "in principiu, trebuie ca noi sa lamurim in Alianta problemele inainte de a merge la presedintele Traian Basescu", a adaugat Boc. (...

) "Vom discuta in Alianta si acolo va trebui sa mergem cu un punct de vedere al Aliantei si nu cu un punct de vedere personal al domnului Tariceanu sau al meu", a subliniat liderul PD.