Agentia ONU pentru energie atomica a confirmat ca Iranul a indepartat toate sigiliile puse la uzina de prelucrare a uraniului de la Isfahan.

Agentia are instalate acolo mai multe camere de luat vederi, astfel incat specialistii sa poata urmari in permanenta ce se intampla.

Intre timp, diplomatii incearca sa gaseasca cea mai buna cale de a admonesta Teheranul pentru reluarea activitatilor de imbogatire a uraniului.

'Standarde duble'

Imbogatirea uraniului este un punct de rascruce in orice proces nuclear.

Materialul obtinut, cu o concentratie sporita dintr-un izotop mai greu al uraniului poate fi folosit si ca incarcatura pentru o bomba atomica, si drept combustibil in reactoare.

Incercand initial sa isi ascunda programul nuclear, Iranul a trezit suspiciuni ca este interesat mai degraba de arme, nu de centrale atomice.

Explicatiile si inspectiile care au urmat nu au reusit sa risipeasca indoielile.

Tehnic vorbind, ca oricare alt stat care a semnat tratatul de neproliferare si a aderat la controalele impuse de agentia ONU, Iranul are dreptul sa produca materiale nucleare pentru uz pasnic.

Cei care vor sa ne opreasca practica standarde duble, spun autoritatile de la Teheran.

Si indiferent de intentiile lor pe termen lung, multi analisti inclina sa le dea dreptate, macar partial.

Statele Unite se opun proliferarii nucleare. Insa aceasta pozitie nu este pe atat de transanta pe cat suna. Pentru americani au existat intotdeauna state bune si state rele.

De exemplu, Washingtonul nu s-a plans niciodata de arsenalul nuclear al Israelului, dar a incercat in trecut sa tempereze cursa inarmarii intre India si Pakistan.

pe larg in BBC