Primarul din comuna Sacele urma sa vanda terenuri din aria protejata Grindul Chituc la preturi de dumping. In caietul de sarcini, pretul unui hectar de teren in cea mai importanta zona protejata de catre Rezervatia Biosferei Delta Dunarii pornea de la 440 lei RON.

Licitatia nu a putut avea loc, pentru ca insasi organizarea ei a fost contestata. Guvernatorul Deltei Dunarii, Paul Cononov, pretinde ca a aflat din ziarul Adevarul de intentiile primarului din Sacele si a trimis o echipa la fata locului "sa lamureasca problema". Primarul insa s-a dat disparut.

"Am citit despre aceasta ilegalitate in Adevarul si am trimis o echipa la fata locului, dar primarul nu este de gasit. Este inadmisibil sa vinzi terenuri dintr-o zona protejata de RBDD. Noi nu le-am dat nici un aviz pentru a face asa ceva, iar Grindul este in continuare arie de interes national, si nu local.

Acolo nici nu ai voie sa calci cu piciorul, cu atat mai putin sa iti construiesti vile", a declarat Cononov.

Cu toate acestea, la ora actuala in Grind exista doua imobile apartinand unui apropiat PSD si unei doamne Sevastita Cristea. Fostul guvernator Virgil Munteanu a facut o multime de plangeri pe la toate forurile competente, dar fara izbanda.

"Am somat-o, am dat-o in judecata, am anuntat PNA-ul, dar fara rezultat", spune Munteanu.

"Din cate stiu eu, pentru 30 de hectare aflate in zona economica s-au eliberat acte de catre autoritatile constantene. Noi vom sesiza Parchetul National Anticoruptie de aceasta problema", a declarat actualul guvernator, Paul Cononov.

Intrebat de ce Prefectura Constanta nu a contestat hotararea Consiliului Local Sacele, din data de 31 mai 2005, prin care se "lotizau terenurile din Grindul Chituc" si se scoteau la licitatie, guvernatorul Paul Cononov a declarat ca "este o greseala mai mult sau mai putin intentionata a Prefecturii".

Licitatia a fost anuntata printr-un afis postat pe usa Primariei Sacele, care specifica faptul ca urmeaza a fi vandute "terenuri neproductive".

Barosanii care venisera miercuri la licitatie, in masini luxoase, au ramas cu buza umflata pentru ca Gheorghe Stanei, unul dintre licitatori, a facut o plangere impotriva modului in care s-a organizat competitia.

Reprezentantul Prefecturii Constanta a cerut in scris aceasta reclamatie, pentru a putea decide amanarea licitatiei.