Pretul petrolului pe pietele internationale a atins ieri noi valori record, dupa ce miercuri trecuse pentru prima data peste pragul de 65 de dolari pe baril.

Scaderea rezervelor de petrol ale Statelor Unite s-a adaugat grijilor provocate de problemele rafinariilor de pe coasta Golfului Mexic si de instabilitatea din Orientul Mijlociu.

Petrolul „light sweet crude“ cu livrare in luna septembrie a ajuns, ieri, in jurul orei 6 dimineata, ora New York-ului, la 65,3 $/ baril, insa la putin timp dupa aceea a scazut cu sapte centi, pana la 64,8 $/ baril.

Miercuri, dupa depasirea nivelului de 65 $/ baril, pretul petrolului a scazut pana 64,9 $/baril, avand oricum un plus de 2,9 procente fata de ziua precedenta.

Barilul de petrol Brent, de referinta la Londra, a inregistrat si el valori record, depasind pentru prima data in istorie valoarea de 64 de dolari. Contractele futures cu livrare in luna septembrie crescusera ieri de dimineata la 64,44 $/ baril.

„Rezervele de benzina sunt mai mici decat cele de anul trecut. Avem suficiente stocuri pentru iarna, insa nu si pentru vara. Din aceasta cauza, in perioada urmatoare preturile ar trebui sa urce la niveluri foarte mari“, afirma Tetsu Emori, de la Mitsui Bussan Futures.

Raportul saptamanal al Administratiei pentru Informatii Energetice din Statele Unite, publicat miercuri, a aratat o scadere cu 2,1 milioane de barili a rezervelor de benzina, fapt ce a urcat pretul benzinei la valoarea record de 1,8963 $/galon, cu patru procente mai mult decat inaintea publicarii raportului.

Joi, la ora 4:57 GMT, benzina se tranzactiona la pretul de 1,9122 $/ galon, in urcare cu 1,59 centi.

„Stocurile de benzina au scazut de la putin la mai putin in ultimele trei saptamani, ajungand de la minimul pe ultimii cinci ani la un nivel cu sase procente mai mic. Iar rafinariile au in continuare probleme“, afirma comunicatul saptamanal al Societe Generale.

O serie de probleme ale rafinariilor din SUA a facut ca gradul de utilizare al acestora sa scada cu 1,1%, intr-un moment in care cererea de produse finite a ajuns cu 1,4% mai mare decat in urma cu un an.

In ceea ce priveste rezervele de petrol americane, acestea au crescut cu 2,8 milioane de barili, importurile atingand saptamana trecuta cel de-al doilea nivel din toate timpurile ca marime.

Produsele distilate, incluzand pacura si motorina, au crescut si ele cu 2,6 milioane de barili, pe seama scaderii stocurilor de benzina.