Consortiul portughez Martifer va investi 50 de milioane de euro la Lehliu (judetul Calarasi) pentru constructia unei rafinarii de biodiesel, un combustibil ecologic obtinut din prelucrarea de rapita si soia, au declarat surse din Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), informeaza Mediafax.

„Domeniul combustibilului ecologic este un sector curtat de tot mai multi investitori straini. Romania este obligata prin angajamentele asumate pentru aderare ca un anumit procent din productia de combustibil sa fie regenerabil“, au spus sursele.

Potrivit acestora, Martifer a cumparat deja opt hectare de teren la Lehliu si va incepe in curand constructia rafinariei. Compania are in vedere, de asemenea, concesionarea sau achizitionarea de terenuri agricole in zona in vederea cultivarii de soia si rapita.

Sursele citate au mentionat ca exista investitori straini in domeniu interesati de acest sector, dar au in vedere achizitionarea materiei prime de pe piata romaneasca si cultivarea plantelor, astfel ca asteapta ca statul sa sprijine producatorii agricoli.

Potrivit ARIS, portughezii de la Martifer nu au solicitat nici o facilitate pentru realizarea investitiei de la Lehliu.

Grupul Martifer are activitati in domeniul productiei de structuri de otel, de echipamente pentru sectorul energetic si in cel imobiliar si este prezent pe piete precum Polonia, Spania, Slovacia, Germania si Portugalia.

De constructia unei rafinarii de biodiesel este interesata si o alta firma, din Olanda, care este dispusa sa investeasca circa 70 de milioane de euro. „Deocamdata aceasta prospecteaza piata si cauta locatii pentru viitoarea unitate de productie“, au mai spus sursele.

Pe langa sectorul combustibililor regenerabili, investitorii straini care au in vedere investitii pe piata romaneasca sunt interesati de industria auto, de sectorul prelucrarii produselor agricole, corpuri de iluminat si, mai nou, de domeniul serviciilor de tip call-center.