Daca n-ati auzit inca de Garana, ar fi momentul s-o faceti. Fiindca nu este doar un fel de Snagov al Timisoarei, ci si locul unde, de noua ani, se intampla unul dintre cele mai importante evenimente jazzistice din Romania.

Incepand de pe 12 august, mii de iubitori ai genului se vor afla in satul banatean pentru a-i asculta, vreme de trei zile, pe cei mai importanti interpreti de jazz romani, dar si nume importante din spatiul european.

Astfel, vineri, vor canta Nicolas Simion Trio, Mike Stern Band, Bohem Ragtime Jazz Band din Ungaria, Horea Crisovan & Cristina Padurariu si Trio Anca Parghel.

Sambata vor evolua Bega Blues Band din Timisoara, Sonya Tomeckova & Caramel Band, Liviu Butoi Quartet si Krauser Project.

Ultima zi, duminica, ii va avea ca invitati pe cei de la Midchange (Romania), Stanley Jorda, Teodora Enache, Doru Apreotesei & Friends.

Capul de afis al acestei editii este Trilok Gurtu Band. Trilok Gurtu este la ora actuala cel mai bine cotat percutionist al jazzului international. S-a nascut in India si a concertat cu cei mai cunoscuti instrumentisti de jazz. Din formatie mai fac parte Sanchita Farruque - vocal, din Anglia si Jerry Lipkins - clape, din Franta.

Proiectul prezentat este unul de scurta durata, iar Garana va fi ultimul concert al acestui turneu european si american. Din Germania vor fi prezenti Dixi Krauser si Mircea Florian, iar din Cehia, cunoscutul band Mafiq. Din Ungaria vor fi prezenti Gzarfas Istvan, Gyorgy Jeszenszky si Peter Olah.

Festivalul de la Garana a pornit de la o idee a lui Gigi Taus si parea sa ramana doar un hobby local. Liviu Butoi, Puba Hromadke si Paul Wiener canta „acasa“, pentru ca toti au cabane in zona.

Festivalul de la Garana trece in al doilea an. Se adauga artisti noi: Maurice de Martin, Horst Nonnenmacher, Marta Hristea si Euthalia de Carvalho. Din Timisoara participa Kano Bega Blues, grupul care nu va lipsi la nici o editie.

Si editia din 2000 aduce trupe si nume noi. Se alatura acum Gyarfas Istavan, Chris Ruhe, Grenco Quartet, iar festivalul dureaza doua zile. Anul 2001 inseamna o cotitura in ceea ce priveste organizarea.

Noul venit, Marius Giura, doreste sa puna Festivalul de la Garana in circuitul marilor festivaluri de jazz din Europa. Pentru prima oara canta Johnny Raducanu si Theodora Enache.

Nu exista nume mari ale jazzului romanesc care sa nu fi urcat pe scena de la Garana: Anca Parghel, Ion Baciu Jr., Garbis Dedeian, Harry Tavitian, Pedro Negrescu, Ozana Barabancea, Teodora Enache, Johnny Raducanu.

An de an festivalul atrage tot mai multi oameni. S-au alaturat artisti, scriitori si oameni politici: Horia-Roman Patapievici, Viorel Coifan, Ion Barbu, Zoe Sepi, Gheorghe Ciuhandu, Catalin Stefanescu, Monica Tatoiu, Victor Neumann, Petru Iliesiu s-au declarat fani Garana.

Dupa cum ne-a declarat Marius Giura, organizatorul Festivalului de cativa ani buni, anul acesta se asteapta sa fie circa 5.000 de spectatori pe seara.

„Editia de anul trecut a fost un boom din punct de vedere turistic. Noi am facut enorm pentru Garana, dar ea nu a facut nimic pentru noi“, adauga Giura, care deplange lipsa de implicare a autoritatilor locale.

Festivalul are loc in satul de vacanta din Garana, numit si Wolfsberg. Acesta se afla in judetul Caras-Severin, la 30 km de Resita, la poalele muntelui Semenic.